h i r d e t é s

Izgalmas Radnóti-dedikációkötet készül

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Izgalmas Radnóti-dedikációkötet készül

2015. február 11. - 16:03
0 komment

Idén tavasszal kerül a könyvesboltok polcaira Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész minden bizonnyal meghatározónak ígérkező kötete.

Több mint 500 Radnóti-dedikáció segítségével térképezi fel a költő személyes kapcsolatrendszerét, mely ugyanúgy tartogat izgalmas magánéleti újdonságokat, mint az írói munkásság mérföldköveinek számító ismeretségek adatmorzsáit.

A költő özvegyének tavaly bekövetkezett halála sok tekintetben reneszánszát hozta a Radnóti-kutatásnak, noha nem mintha örömmel töltené el a szakmát Gyarmati Fanni halála, azonban óhatatlanul megnyíltak a kapuk a hagyaték eddig érinthetetlen darabjainak vizsgálata előtt.
Bíró-Balogh munkája ellenben nem köthető ide, hiszen a szegedi irodalomtörténész már 2001 óta foglalkozik Radnóti Miklós dedikációival.

Ez a kissé különösen csengő megnevezéssel bíró kutatási terület közel sem olyan könyvtárporos, ódon valami, mint amilyennek talán első hallásra gondolhatná az ember. A roppantul komoly filológiai kutatás eredményeképpen napvilágra kerülhetnek olyan információk az író életrajzára nézve, melyek alapjaiban változtathatják meg a róla kialakult képet. A dedikációk egyszerre árulnak el rengeteg mindent a dedikálóról, a dedikáció körülményeiről, s legfőképpen arról, hogy a szerzőt milyen kapcsolat fűzte ahhoz a személyhez, kinek számára maga a rövid (néha nem is olyan rövid) bejegyzés készült.

Bíró-Balogh Tamás munkája során lelkes segítőtársra lelt Gyarmati Fanniban is, aki pótolhatatlan értékű információkkal segítette a kutató munkáját, hiszen nála aligha tudhatta volna jobban más élő ember, hogy merrefelé érdemes még körülnézni az értékes anyagokat keresve. Persze nem egy, nem két dedikált kötet volt Fanni tulajdonában mindemellett. A segítségnyújtás egyébként nem lehetett könnyű az özvegy számára, hiszen Radnóti csupán egyetlen alkalommal dedikált feleségének...

A kritikai igényű, tehát sok jegyzettel és magyarázattal ellátott kiadvány nem csupán a szakma számára lesz érdekes, hiszen Bíró-Balogh munkáiban (a szerző legismertebb szakmai szövegei Kosztolányi Dezső munkásságával foglalkoznak) mindig igyekszik nyitni a szélesebb olvasórétegek felé: írásai könnyen értelmezhetőek, jól befogadhatók, ugyanakkor szakmaiságuk terén egy szemernyi kívánnivalót sem hagynak maguk után.

Reméljük, tavasz elején már elmerülten lapozgathatjuk a Radnóti Miklós dedikációit tartalmazó, elemző, értelmező kötetet.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s