h i r d e t é s

Játékpénz fedezet nélkül, politikai gazdaságtan és a tőzsdei manipulációk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Játékpénz fedezet nélkül, politikai gazdaságtan és a tőzsdei manipulációk

2018. augusztus 10. - 11:06

 

Az USA kitiltási listája, emlékszünk még rá, hosszú lehet és tetszőleges, de inkább politikusokkal és állami tisztviselőkkel operálnak. 

A MOL vezére nem valószínű, hogy áldozat lesz. A tőzsdecég eleget tesz a transzparencia követelményének, ha nem így lenne, azt a piaci felügyelet vagy a média leleplezné.

Ezen kívül egy tőzsdei céggel óvatosan kell bánni kormányzati tényezőknek, mivel eléggé kiszámíthatatlan, hogy kik károsodnak egy intervenció következményeitől. Hernádi cégelnök esetleges érintettségét, ha erről bizonyítékkal rendelkeznének, különben sem tennék placcra, hanem meghagynák bizonyos tárgyalási helyzetekre.

Az amerikaiak Orbánt a politikája korrekciójára akarták rászorítani és az egyik ilyen terület kétségtelenül az energiapolitika, de nem a MOL áll a kérdés fókuszában. Hernádi ügye jogi szempontból különben is annyira összekuszált, hogy jobb nem piszkálni. Sokkal hálásabb az adóhatóságot, esetleg majd az ügyészséget pellengérre állítani. Persze csak módjával, mert destabilizálni nem akarnak.

Továbbra is úgy látom, hogy minden ütőlap a követségi ügyvivő kezében van, játszik a fiúkkal, mint macska az egérrel.

Mondok egy példát a pénzkereső „játékokról”. Augusztusban, négy évvel ezelőtt, a forint 315 fölé gyengült, jöttek a politikus beszólások, hogy tovább fog gyengülni sajnos. Ezek hülyék, gondoltam, nem hogy hűtenék, inkább tüzelik a piacot.

Akkor megszólalt a századvéges Heim Péter, aki azért mégis csak szaktekintély, és ô is további gyengülésről beszélt. Ez nekem szöget ütött.

 Gyorsan vásároltam egy befektetési alapból, amely a forintra érzékeny. Ezután a trend megfordult, a forint erősödni kezdett, és az én befektetésem is szépen hozott két héten belül. Ezzel azt is akarom mondani, hogy időnként a piaci játszmákhoz gyártják a híreket. Például a netadós tüntetés után a miniszterelnök csak pénteken vonta vissza az indítványt.

Sajnos ezt bealudtam, pedig az MTEL nagy esés után szépen visszapattant. A kormány és a pénzpiaci média körül vannak emberek, akik már régóta csinálják ezeket a játékokat. A politikai és a piaci eszközök ilyen koncentrációja mellett viszonylag kis kockázattal lehet játszadozni. Egészen addig, amíg nem jönnek a nagyfiúk.

Most úgy tűnik, hogy megjöttek, mert ők is lenyúlnak a könnyű pénzért.

Clinton persze szólt előre...


 

h i r d e t é s