h i r d e t é s

Karácsony: a magyar oktatási rendszer jelenleg a bizalmatlanságra épít

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Karácsony: a magyar oktatási rendszer jelenleg a bizalmatlanságra épít

2019. december 02. - 09:22

 

Az új fővárosi vezetés ennek ellenkezőjét akarja, ezért partnerséget építenek mindenkivel, aki Budapestet a tudás fővárosává szeretné tenni, mondta a főpolgármester a Szabad Ország, Szabad Oktatás! zárórendezvényén. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mónus Márton

Vasárnap este ért véget a Szabad Egyetem csoport kezdeményezésére indult Szabad Ország, Szabad Oktatás! elnevezésű, három napon át tartó rendezvénysorozat, melynek keretében a Kossuth téren berendezett kiállításon mutatták be az Orbán-kormány oktatás és kutatás világát leépítő intézkedéseit, felhívva a figyelmet a társadalomra hátrányos következményekre. A kiállítás mellett több kerekasztal-beszélgetésre is sor került, melyeken szakszervezetek, civil szervezetek képviselői,tanárok, egyetemi oktatók, kutatók, politikusok vitatták meg az oktatás helyzetét.

A vasárnapi zárórendezvényen Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett. Mint mondta, a magyar oktatási rendszer jelenleg a bizalmatlanságra épít, az oktatásirányítás nem bízik a pedagógusokban, szülőkben, diákokban. Ez a kormány hatalomféltéséből ered: azt hiszik, úgy tudják megerősíteni hatalmukat, ha gondolkodó állampolgárok helyett alattvalókat nevelnek.

Az új fővárosi vezetés ennek ellenkezőjét akarja, ezért partnerséget építenek mindenkivel, aki Budapestet a tudás fővárosává szeretné tenni. Karácsony közös programokat indítását tervezi a Magyar Tudományos Akadémiával, a
hátrányos helyzetű diákok támogatására pedig ösztöndíjprogramok bevezetését helyezte kilátásba.

A rendezvény szervezői pedig bejelentették: a Szabad Ország, Szabad Oktatás kiállítást országjárásra szeretnék vinni, legalább öt vidéki nagyvárosba szeretnének eljutni.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s