fbpx Kásler Miklós átadta L. Simon Lászlónak a Magyar Nemzeti Múzeum kulcsait | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kásler Miklós átadta L. Simon Lászlónak a Magyar Nemzeti Múzeum kulcsait

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kásler Miklós átadta L. Simon Lászlónak a Magyar Nemzeti Múzeum kulcsait

2021. augusztus 31. - 08:13

 

Az Emmi tárcavezetője szerint nem elég a múltat őrizni és feltárni.

A kép illusztráció! - Forrás: Kásler Miklós Facebook oldala

Meg kell ismerni a múltunkat, de nemcsak a tárgyi emlékeket kell összegyűjteni, hanem azokat a gondolatokat is meg kell érteni, amelyek "ebből a sok népcsoportból az idők folyamán nemzetet teremtettek" - hangsúlyozta hétfőn, a Magyar Nemzeti Múzeum ünnepélyes állománygyűlésén Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

"A Magyar Nemzeti Múzeumnak többféle feladata van, egyrészt felhalmozni a tárgyi emlékeinket és kutatni az újabbak után, de ezen túlmenően közkincsé kell tennie azt is, hogy ezek mit jelentenek, mit jelentettek nekünk" - hangsúlyozta a miniszter, aki az állománygyűlésen átadta L. Simon László hivatalos főigazgatói kinevezését, és az ebből az alkalomból a múzeumnak adományozott, Aba Sámuelt ábrázoló Zsolnay mázas pirogránit szobrot.

"Jelképesnek érzem, hogy közel esik ez a kinevezés augusztus huszadikához, ugyanis ez volt az a nap, amelyik meghatározta a magyarság sorsát" - mondta Kásler Miklós Szent István uralkodására emlékezve.

A miniszter úgy vélte, hogy azok a korszakok a legfontosabbak a közösség számára, amelyek az identitása szempontjából a leglényegesebbek, vagy amelyeket a legkevésbé ismerünk. Ilyen korszak egyebek mellett a honfoglalás előtti időszak is - mutatott rá Kásler Miklós, utalva arra, hogy fontos feladat a 900-as évek történelmének átgondolása, Szent István korának mélyebb feltárása is.

Az új igazgató feladata rendkívül nehéz, ugyanakkor rendkívül szép tradíciók nyomába léphet - fogalmazott a miniszter, aki az ünnepségen megköszönte az előző főigazgató, Varga Benedek munkáját.

Az új főigazgató beszédében azt emelte ki, hogy a múzeumoknak számolniuk kell a közösséghez tartozó emberek érzelmeivel is, az identitás olyan elemével, amelynek vállalása kizárólag racionális érveléssel nem támasztható alá.

"Megközelítésemben a Magyar Nemzeti Múzeumnak az a legfontosabb feladata, hogy minél szélesebb körben járuljon hozzá történeteink újabb és újabb nemzedékeknek történő átadásához, mindezen túl nemzetünk hiteles történelmének, valamint történelemformáló mondáinak, mítoszainak és hiedelmeinek bemutatásához" - mondta L. Simon László, aki szerint mindezt annak tudatában, olyan módszertannal kell megtenni, amely tekintettel van Kodály Zoltán igazságára: "kultúrát nem lehet örökíteni, ez elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Csak az a miénk, amiért megdolgoztunk, esetleg megszenvedtünk".

L. Simon László úgy fogalmazott: közös történetekre van szükségünk, mert történeteinkben léteznek közösségeink, történeteinkben él a nemzet, és ebben rejlik a múzeumi megújulás lehetősége is.

"A nemzet múzeumának a közös történeteink, a nemzeti múltunk elmesélésében, sorsfordító időszakaink közérthető felfejtésében olyan módon kell szerepet vállalnia, hogy az vizuális nyelvezetét, arculatát, üzeneteit tekintve 21. századi módon, friss, üde és a legfiatalabbak számára is izgalmas és vonzó legyen" - fűzte hozzá.

"Tisztelni és óvni a régit, és kiegészíteni az újabb, friss kortárs elemekkel" - fogalmazta meg hitvallását a főigazgató az ünnepségen. (MTI) / Infostart


 

Kommentek

h i r d e t é s