fbpx Katasztrófa a Krímben - jöhet a háború? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Katasztrófa a Krímben - jöhet a háború?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Katasztrófa a Krímben - jöhet a háború?

2020. szeptember 20. - 07:33

 

Katasztrofális vízhiány alakult ki a Krímben, amelyet Oroszország 2014-ben csatolt el egy népszavazás után Ukrajnától. A kijevi hatóságok elzárták a félsziget vízellátásának nagyját biztosító vezetéket.

A kép illusztráció! - Forrás: Opinion

Humanitárius katasztrófával fenyeget a Krím félszigeten kialakult vízhiány - írta a lengyel onet.pl helyi forrásokra alapozva. A térséget augusztusban szárazság sújtotta, ezért a helyi források, amelyek amúgy is csak töredékét adták a vízellátásnak elapadtak. A félsziget ivóvízellátásának 85 százalékát a Dnyeper folyóból lehet biztosítani egy erre szolgáló vízvezetéken, ám ezt a kijevi hatóságok lezárták, mondván: csak akkor nyitják meg a vízcsapot, ha a Krím visszakerül Ukrajnához.

A vízhiány három lépcsőben alakult ki. Augusztus végén csökkent Szimferopol és további tucatnyi település ellátása - összesen 170 farm és 4500 vállalat, illetve szervezet ellátása -, ami azt jelentette, hogy csak időnként jön víz a csapokból. Szeptember elejéig több lépcsőben napi hat órára csökkent a vízellátás, és akkor is olyan gyenge a nyomás, hogy nem lehet felhalmozni egy egész napi készletet. A közösségi médiában olyan videók jelentek meg, amelyeken mocskos víz folyik a csapokból. Az utcán konténerekből szerezhető víz, de ezek sokszor üresek.

Jurij Gocanyuk, a helyi orosz kormány vezetője márciusig kért türelmek a lakóktól, akik kénytelenek elszenvedni, hogy a borítékolható ukrán lépésre 2014 óta nem készültek fel az orosz hatóságok. Eközben a kijevi propaganda arról szól, hogy a félsziget lakóit túszul ejtette az orosz hatalom, és nem adja meg nekik a hadifoglyoknak is járó ivóvizet. Betelepítésekről is írnak, amelyek célja az ukrán fél szerint a félsziget nemzetiségi összetételének megváltoztatása. Emellett a népesség bővülésére vezetik vissza a vízigény növekedését.

Szakértők korábban attól tartottak, hogy Oroszország nemes egyszerűséggel katonai akciót indíthat a kritikus északi vízvezetéket tartalmazó terület elfoglalására. Az amúgy pocsék műszaki állapotban lévő vezetéket azonban icipici darabokra robbanthatják az ukránok. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s