h i r d e t é s

Kérdés, hogy elfogadják-e a kínai vagy az orosz vakcinát az EU-s oltási igazolványban

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Kérdés, hogy elfogadják-e a kínai vagy az orosz vakcinát az EU-s oltási igazolványban

2021. január 22. - 11:14

 

A magyar kormány nem dolgozik, csak propagandát folytat, ami egyre ártalmasabb – mondta a magyarországi, oltás körüli kérdésekről Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az Euronewsnak. 

inopharm vakcina egy 3D-s koronavírus modellel egy pekingi szakkiállításon 2020. szeptember 6-án - Forrás: Ng Han Guan/AP

Ha az oltási igazolványoknak egységes európai rendszere lesz, kimaradhat belőle az, akit nem az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák egyikével oltottak, figyelmeztetett az EP közlekedési és turisztikai bizottságának első alelnöke.

Megint a politikai hatalmi játszmáját folytatja a magyar kormány az Európai Unióval szemben, de ez magyar emberek életébe fog kerülni. Nem véletlen, hogy az EU 27 tagállamát nézve legrosszabb a magyar emberek viszonyulása az oltáshoz. Nálunk mindössze 49 százalék nyilatkozik úgy, hogy majd valamikor beoltatná magát – hangsúlyozta Ujhelyi, hozzátéve, hogy az EU-s átlag 70 százalék.

Az MSZP-s politikus szerint a "magyar kormány nem dolgozik, csak propagandát folytat", és ezt egyre ártalmasabbnak minősítette, szerinte ez a felelős a magyarok oltásokkal szembeni bizonytalanságáért.

Nem nyilvánosak a várható szállítmányokról az adatok

"Az igazi probléma, hogy azt hazudja a kormányzat, hogy Brüsszeltől függ, hogy mikor és mennyi vakcina érkezik. Miközben egyértelmű, hogy az EU keretszerződése mellett a tagállami kormányok szerződtek le az egyes vakcina gyártókkal arra, hogy mikor hova mennyi vakcina érkezzen" - emelte ki a politikus, aki szerint ezt elhazudta a magyar kormányzat, ezért most kikérte a szerződéseket.

Több uniós országban a kormány nyilvánosságra hozta vagy az oltási tervben, vagy külön, hogy mikor mennyi vakcinára számítanak az egyes gyártóktól. A francia, a dán, a holland és a ciprusi kormányhoz hasonló átláthatóságot sürgettek a héten az Európai Parlamentben is az uniós oltásról szóló plenáris ülésen.

Több a kérdés, mint a válasz a kínai vakcináról

Megkérdeztük Ujhelyit arról, hogy Menczer Tamás külügyi államtitkár közlése szerint 14 európai ország jelentkezett a kínai gyártónál, azután, hogy kiderült, hogy Magyarország előrehaladott tárgyalásokat folytat az ázsiai országgal.

"Minden tagállam egyetértett abban júniusban, hogy az EU egységes közbeszerzést kell, hogy folytasson mert így biztosítható, hogy a kis- és nagy tagállamok is egyszerre és biztonságos vakcinához jussanak. Egyedül Magyarország kormánya lépett ki ebből. Nyilvánvaló, hogy Pekingben működő nagykövetségek mindegyik igyekszik utánanézni annak, hogy a magyar kormány milyen szerződést akar kötni. Valószínűleg erre gondolhatott az államtitkár úr" - válaszolta a szocialista politikus.

Ujhelyi szerint azonban továbbra is több a kérdés mint a válasz ez ügyben. "Nem tudjuk, hogy miért, milyen minőségű, milyen árú és milyen ütemezésű vakcinát kíván behozni Magyarországra az uniós 2,3 milliárd vakcinán túl a magyar kormányzat" - sorolta.

Az oltási igazolás lehetőség a gyors nyitáshoz?

Ujhelyi szerint mivel több millió ember megélhetése múlik a nyitáson, érthető a görög kormány kezdeményezése arról, hogy az oltási igazolványhoz kezdemények járjanak, de hangsúlyozta, hogy az EU-nak egységes és koordinált megoldásra van szüksége, hogy "ne járjunk ugyanúgy, mint tavasszal és szeptemberben, hogy a kormányok egymással nem egyeztetve zárják le a határokat, hoznak tesztelési és karanténszabályokat".

Éppen ezért ha lesz ilyen oltási igazolványhoz kötött utazási lehetőség, akkor azt csak egységesen szabad kezelni az EU-n belül, hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy gondolni kell azokra, akik nem tudják, vagy elvi okból nem akarják magukat beoltatni.

Az EP-képviselő kiemelte, hogy a megoldás az, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, ahogy a Bizottság javasolja, hogy "nyárra legalább a felnőtt lakosság 70 százalékát be tudjuk oltani az EU-n belül".

Még nem tudni, hogy elfogadják-e az EU-ban nem engedélyezett vakcinákkal oltottak igazolását

Egy egységes európai oltási igazolvány rendszerben, ha Magyarországon olyan oltóanyaggal is oltanak, ami nincs regisztrálva az EU-ban, akkor nagy kérdés, hogy fognak viszonyulni az ilyen tagállam által adott nem EU-s oltóanyaghoz - vetette fel Ujhelyi.

A politikus érthetetlennek minősítette, hogy "Orbán Viktor orosz és kínai vakcinát próbál Magyarországra behozni úgy, hogy nem kéri ehhez az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatát", miközben az Európai Unió több mint 2 milliárd adag vakcinát rendelt. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s