h i r d e t é s

Kétszer fizettetik meg a tesztet az emberekkel, és háborús uszítás a fedősztori

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kétszer fizettetik meg a tesztet az emberekkel, és háborús uszítás a fedősztori

2020. szeptember 22. - 14:28

 

Orbán Viktort az állandó háborús retorika miatt kárhoztatta az ellenzék, erre a Fidesz képviselője hadiállapothoz hasonlította a járványhelyzetet.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

18 ezer milliárd forintot kap az ország a következő hét évben, ez felér egy Marshall-segéllyel, így az LMP azt követeli, hogy a kormány még ebben az évben nyújtsa be az uniós pluszpénz elköltésének tervét, illetve minél hamarabb nyújtson be pótköltségvetést, mert világos, hogy az idei büdzsé számai már irreálisak – sürgette Schmuck Erzsébet a parlamentben.

Az LMP-s képviselő Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnököt idézte, aki szerint 2030-ig 50 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Scmuck így többek között erre fordítaná az unós pénzeket .

Schanda Tamás az ITM államtitkára válaszában azt mondta, a baloldal Brüsszelben a magyar emberek ellen dolgozott, de nem sikerült az aknamunka, Magyarország jó megállapodást kötött. Az uniós pénzekből pedig olyan beruházásokat valósítanak majd meg, amelyek „a magyar emberek érdekeit képviselik”. (Hogy mit azt az államtitkár nem részletezte, de álljon itt a nap gazdasági híreként, hogy Mészáros Lőrinc emberei megérkeztek a 750 milliárdos vasútépítés környékére.)

Duplán fizetnek

Sebián-Petrovszki László a DK képviselője arról beszélt, szégyen és gyalázat, hogy az ellenzéknek népszavazási javaslattal kell kikényszerítenie az ingyenes tesztelés lehetőségét, miközben az egészségügyi törvényben benne van, hogy járvány idején a járványügyi ellátás térítésmentes. Az állampolgár ráadásul kétszer fizet a tesztért, hiszen a TB-járulék formájában már egyenlített mindenki, de ha nem orvos küldi szűrésre, még egyszer fizetni kell.

Rétvári Bence az EMMI államtitkára válaszában azt idézte fel, hogy a DK-s képviselő nemmel szavazott a különleges jogrendről szóló törvényre. (Hogy mi a logikai kapcsolat az nem derült ki, ugyanis a citált jogszabály nem beszélt az ingyenes tesztről, illetve nem írta felül az egészségügyi törvény vonatkozó rendelkezéseit.)

Rétvári Bence szerint a WHO ajánlását követjük a tesztelésnél és lakosságarányosan nem tesztelünk keveset. A hatósági ár pedig ez sor országban magasabb, mint nálunk. 

Mindig háború

Gurmai Zita az MSZP képviselője arra emlékeztette Orbán Viktort, hogy ő az ország miniszterelnöke, nem pedig hadvezér vagy vezénylő tábornok, ehhez képest állandóan harci retorikát használ. A kormány által pénzelt Alapjogokért Központ pedig nyílt háborús uszítást tett közzé nemrég a Nemzeti Sportban.

- Mit üzen a kormány a rohamozó katonákkal? - tette fel a kérdést Gurmai Zita, aki szerint Orbán Magyar Nemzetben megjelent cikkének zárszava, a „Készüljetek!” is háborús uszítás. Orbán Viktor háborút vív a CEU, az SZFE, a média ellen – mondta.

Rétvári Bence szerint a kormány büszke a nemzeti múltra, ezért vannak a hirdetések, de ez nem háborús retorika.

Kilakoltatás, keresztényileg

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a kilakoltatások nagy száma miatt szólalt fel, a múlt héten Ercsi külvárosában egy végstádiumos rákos idős asszonyt akartak utcára tenni, és csak a civil ellenállás akadályozta ezt meg.

A Jobbik szerint, ha keresztény érzelmű képviselők lennének a Fidesz soraiban, támogatnák a kilakoltatási moratóriumot és azt, hogy a hiteltörlesztés részleteit nyugdíjból, minimálbérből ne lehessen levonni.

A kormány nevében Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára válaszában a hitelmoratórium bevezetését említette és a munkahelyek megtartására bevezetett támogatásokat.  (MTI) / nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s