h i r d e t é s


Kiadtunk Kazahsztánnak egy politikai üldözöttet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kiadtunk Kazahsztánnak egy politikai üldözöttet

2017. augusztus 10. - 18:11

 

Az Index cikke szerint Magyarország kiadta Kazahsztánnak Jerzan Kadesovot, annak a banknak az alkalmazottját, melynek egykori elnöke ellen Nurszultan Nazarbajev országvezető ádáz, sokéves háborút folytat belföldön és külföldön egyaránt. - írja a 444.hu.

Nurszultan Nazarbajev. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV Forrás: 444.hu

Kadesov kacifántos történetét itt foglaltuk össze. Lényege az, hogy Nazarbajev 2009 óta ádáz hajtóvadászatot folytat Muhtar Abljazov, a helyi BTA bank egykori vezetője ellen, akinek emberei külföldre menekültek a diktátor haragja elől. Köztük volt Kadesov is, akit Ukrajna után 2012-ben Magyarországra sodort a sors. 

Egykori kollégáival együtt azért bujkált, mert nem bízhatott a kazah bíróságokban, akár halál is várhat rá odahaza.

Kazahsztán az Interpol segítségével igyekezett összefogdosni a Nyugat-Európában szétszóródott BTA-embereket, de egyik uniós ország sem volt ebben partner - kivéve Magyarországot. 2016-ban Kadesovot letartóztatták  Magyarországon. 

A börtönben is különös fejleményeket tapasztalt az ügyet követő Open Dialogue Foundation (ODF) jogvédő szervezet.

Menedékjoghoz folyamodott, de ezt megtagadták tőle.

A magyar állam nem járult hozzá, hogy a védelmével megbízott szervek találkozhassanak vele, viszont valamiért beengedték hozzá a kazah állam embereit, ő pedig több kérdésben váratlanul meggondolta magát: több évnyi bujkálás után bűnösnek vallotta magát, és hazatoloncolását kérte. 

Az üggyel foglalkozó ODF azt állítja, hogy Kadesovot a magyar fél tudtával és segítségével megfélemlítették.

Ez és a Kadesov védelmével foglalkozó szervezet távol tartása pedig szerintük arra enged következtetni, hogy Magyarország a színfalak mögött összejátszik a kazah rezsimmel

- írta az ügyről az Index. 

444.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..