h i r d e t é s

Kína növeli a gazdasági nyomást Észak-Koreán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kína növeli a gazdasági nyomást Észak-Koreán

2017. szeptember 23. - 10:14

 

Kína szombaton bejelentette, hogy az ENSZ-ben elhatározott szankcióknak megfelelően korlátozni fogja kereskedelmét Észak-Koreával, amelyre így nagyobb nyomás fog nehezedni tiltott atom-és rakétafejlesztései következtében. - írja a kitekintő.hu

Forrás: The Telegraph

A kereskedelmi minisztérium közlése szerint október 1-jétől korlátozni fogják az Észak-Koreának eladott kőolajtermékek mennyiségét, és azonnali hatállyal leállítják a gázkondenzátumok és a cseppfolyósított földgáz szállítását.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által a múlt héten elfogadott szankciós határozat szerint október 1-től az év végéig az ENSZ-tagállamok összesen legfeljebb 500 ezer hordó olajat exportálhatnak Észak-Koreába, a jövő év elejétől pedig évente legfeljebb kétmilliót.

Kína ennek megfelelően felfüggeszti olajkivitelét, mihelyt a teljes külföldi export eléri a szóban forgó plafonértéket. A pekingi minisztérium ezzel összefüggésben emlékeztet arra, hogy az exportált olajtermékeket Észak-Korea kizárólag polgári célokra használhatja, és nem fordíthatja az atom- vagy rakétaprogramjára, illetve az ENSZ BT által tiltott más dolgokra.

Az amerikai kormány becslése szerint Észak-Korea jelenleg éves átlagban 5,5 millió hordó nyersolajat és 2,2 millió hordó finomított nyersolajszármazékot importál Kínától.

Peking ugyancsak azonnal, már szombattól betiltja észak-koreai textiláruk behozatalát – ezek exportja Phenjan egyik utolsó fő külföldi bevételi forrása volt a sorozatos szankciók után. Kína a nemzetközi együttműködés jegyében már korábban lemondott az észak-koreai szén, vasérc, halászati termékek és más áruk megvásárlásáról.

Kína Észak-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere és diplomáciai pártfogója volt mindeddig, de már jelezte, hogy csalódást okozott számára Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kormányzatának külpolitikája.

Kína vette meg eddig az exportált észak-koreai termékek mintegy 90 százalékát, ami azt jelenti, hogy fokozódó csatlakozása a szankciós politikához kulcsfontosságú annak sikeréhez.

Pekinget ugyanakkor nyugtalanítja, hogy az észak-koreai kormány összeomolhat a korlátozások miatt.

 

Forrás: MTI / AP / kitekinto.hu


 

h i r d e t é s