h i r d e t é s

Kissé szeles, pár fokkal hűvösebb idő

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kissé szeles, pár fokkal hűvösebb idő

2023. május 24. - 04:41

Szerdán a front miatt kissé változékonyabb idő lesz, pár fokot a hőmérséklet is visszaesik, de a folytatásban sem érkezik jelentős lehűlés.

Általában sok napsütésre számíthatunk, de erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, a gomolyfelhők pedig időszakosan jobban össze is állhatnak. Zápor, zivatar több helyen, legkisebb eséllyel az Észak-Dunántúlon alakulhat ki. Az északnyugati, északi szél nagyobb területen megélénkül, zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Késő estére 15 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Melegrekord: 34,2 fok Körösszakáli, 2007
Hidegrekord: -1,4 fok Zabar, 2004

Csütörtökön a napos-gomolyfelhős idő mellett a középső és keleti országrészben fordulhatnak elő elszórtan záporok, helyenként zivatarok. Az északias szél többfelé megélénkül. Hajnalban 9-15, délután 23-28 fokot mérhetünk.

Orvosmeteorológia

Gyenge hidegfronti hatás várható.
Fokozódnak a görcsös panaszok, hasi- és izomgörcsök, görcsös fejfájás alakulhat ki.
Vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok is előfordulhatnak.
Az élénk szél tovább erősítheti a fejfájást, valamint nyugtalanságot, frusztráltságot is okozhat.
Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, nekik ezeket az időszakokat érdemes zárt térben tölteni.
Az UV-sugárzás a Dunántúlon, a főváros környékén és délen érheti el az erős, helyenként nagyon erős fokozatot, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.