h i r d e t é s

Kisüt a nap, de sokfelé kaphatunk egy kis ízelítőt az esőből is délután

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kisüt a nap, de sokfelé kaphatunk egy kis ízelítőt az esőből is délután

2019. július 30. - 06:23

 

Kedden délelőtt napos időre készülhetünk, csapadék nem várható.  - írja az Időjárás.hu.

A hirtelen lezúduló eső miatt összegyűlt vízben gyalogol egy nő a Debrecenben 2019. július 27-én. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Délután a többórás napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, ezekből főként északkeleten alakulhat ki futó zápor, néhol zivatar. Élénk, átmenetileg erős lesz az északnyugati szél, 25, 30 fokig melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Kedden melegedés zajlik élénk, erős szél kíséretében, mely többeknél okozhat humánmeteorológiai panaszokat. A fáradékonyságot a napsütéses időszakok ellensúlyozhatják. - írja a meteoklinika.hu

Kedden ismét melegszik az idő és helyenként átmenetileg erős lesz a szél, így amennyiben érzékeny az erős légmozgásra, akkor nehezebb napra készüljön. Napközben fejfájást, migrént tapasztalhat, ráadásul még ingerlékenyebb, feszültebb is lehet a megszokottnál. A figyelmetlenséghez, nyűgösséghez ráadásul többeknél kialvatlanság is párosul. Reggel északon helyenként párássá válhat a levegő, ha ezeken a területeken él, akkor fokozódhatnak az ízületi panaszok, végtagfájdalmakkal ébredhet. Ezek mérséklésére jót tesz, ha ébredéskor tehermentesen átmozgatja az érzékeny területeket. Napközben álmos, tompa lehet, még a hosszabb hétvégi pihenések ellenére is. Szükség van az élénkítésre, de célszerű kerülnie a koffeintartalmú italokat.

Kezdetben országszerte, nyugaton pedig még délután is napos lesz az idő, ez javítja a hangulatot, a kedélyállapotot, némiképp ellensúlyozhatja a feszültséget is. Az elmúlt és a következő napok változékonysága megterhelő a szervezet számára, kiegyensúlyozott étkezéssel is edzheti magát az előttünk állóújabb melegedésre készülve.

A tűző nap kerülendő, 10 és 16 óra között az UV-sugárzás érzéke eléri nagyon erős fokozatot. Magas faktorszámú készítményekkel óvja bőre épségét: a tűző napon akár 15-20 perc alatt is komoly bőrégést szerezhet, a vízpartokon pedig megsokszorozódik a sugárzásdózis. A napszúrás elkerülése érdekében viseljen könnyű, világos színű fejfedőt, a ruházata is természetes anyagból készüljön!

A pollenterhelés is közepesnek mondható, a parlagfű koncentrációja azonban a következő napokban várhatóan növekedésnek indul.

A közlekedésben élénk, erős oldalszél ronthat a menetstabilitáson. Érdemes lassabban, óvatosabban vezetni, nagyobb követési távolságot tartani. A napsütés is elvakíthatja, különösen alacsony napállás idején, készítsen napszemüveget az utastérbe!

Vezető tünet a mai napon: migrén, fáradékonyság. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

Időjárás.hu


 

h i r d e t é s