h i r d e t é s

Komoly pofont kapott a magyar gazdaság az egyik nagy hitelminősítőtől

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Komoly pofont kapott a magyar gazdaság az egyik nagy hitelminősítőtől

2023. január 28. - 06:29

Az Standard and Poor's hitelminősítő a magas infláció és a bizonytalan külső gazdasági környezet miatt az eddigi BBB-ről BBB mínusz kategóriában rontotta le Magyarország szuverén adósságának besorolását.

A hitelminősítő azzal számol, hogy Magyarország elkerüli a gazdasági visszaesést, és idén elhárulnak az akadályok az uniós forrásokhoz való hozzáférés elől. Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot, és két osztályzattal magasabbra sorolják hazánkat, mint 10 évvel ezelőtt – a Pénzügyminisztérium közleménye szerint.

Az S&P péntek éjjel jelentette be, hogy változtat Magyarország BBB szintű osztályzatán, és BBB– osztályzatúra módosítja hazánk adósbesorolását. A döntést elsősorban a szankciós infláció, a kiszámíthatatlan nemzetközi gazdasági környezet és az uniós források Európai Bizottság általi, politikai okokból történő késleltetése indokolta – derült ki a Pénzügyminisztérium tájékoztatásából.

2012 novemberében volt utoljára arra példa, hogy leminősítse Magyarországot a három nagy hitelminősítő valamelyike. Mostantól a Fitchnél BBB a magyar adósbesorolás, míg a Moody’s Baa2 osztályzat van érvényben.

A hitelminősítő szakértői úgy vélik: Magyarország sikerrel teljesítheti a Bizottsággal kötött megállapodásban vállalt mérföldköveket, így idén hozzájuthat a neki járó forrásokhoz. Kiemelik a kormány hiánycsökkentéssel kapcsolatos elkötelezettségét, hozzátéve, hogy ez az energiaárak miatt kihívást jelenthet.

Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők

A növekedéssel kapcsolatban úgy látják, Magyarország idén éves szinten elkerüli a recessziót, a hitelminősítő 0,3 százalékos GDP-növekedésre számít 2023-ban, majd 3 százalék feletti bővülésre 2024-ben. Mint írják: a növekedést támogathatja többek között az erős munkaerőpiac, a folyamatosan magas foglalkoztatás és az erőteljes bérnövekedési dinamika. Az inflációról szólva a hitelminősítő kiemeli, hogy Európa más részeihez hasonlóan az emelkedés nagy része a magasabb élelmiszer- és energiaáraknak tudható be.

AZ ELEMZŐK POZITÍVAN EMLÍTIK MÉG AZ ÁLLAMADÓSSÁG HAZAI ÉS NEMZETKÖZI PIACOKRÓL VALÓ FINANSZÍROZHATÓSÁGÁT, ÉS KEDVEZŐNEK LÁTJÁK A ROMLÓ KÖRNYEZETBEN IS ELLENÁLLÓ BANKRENDSZERT.

Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő két osztályzattal magasabbra sorolja hazánkat, mint az elmúlt évtized elején. Ez azt jelenti, hogy Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják. (Index)