h i r d e t é s

Kovács Zoltán a The Washington Postban: Magyarországon a demokrácia él és jól van

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kovács Zoltán a The Washington Postban: Magyarországon a demokrácia él és jól van

2018. április 24. - 12:24

 

A Washington Postban megírták, hogy Magyarországon a demokrácia haldoklik, a kormányszóvivő erre azt válaszolta: a demokrácia köszöni, jól van. - írja az index.hu.

Forrás: index.hu

Április 12-én A demokrácia haldoklik Magyarországon, a világ többi részének is aggódnia kellene címmel hoztak le a Washington Poston egy terjedelmes cikket, ami a magyarországi demokrácia helyzetét (nemlétét) firtatta, és úgy zárult, hogy

milyen vicces, hogy az, hogy ha az országodat első helyre sorolod, többnyire azt jelenti, hogy a demokráciát az utolsóra.

Kovács Zoltán olvasói levelében - egyebek mellett - a választás rendkívül magas részvételi arányait hozza a demokrácia melletti érvként, mivel hogy Magyarországon az április 8-án tartott parlamenti választásokon 70,2 százalékos, 2002 óta a legmagasabb és 2014-hez képest is nyolc százalékponttal magasabb volt a részvételi arány. "A 2016-os elnökválasztásokon a választói részvétel az Egyesült Államokban csupán 55,7 százalék volt, 2012-ben pedig még ennél is alacsonyabb" - állapította meg Kovács Zoltán, majd leszögezte:

Magyarországon a demokrácia él és jól van.

Szerinte a többségi választási rendszerekben a magyarhoz hasonló módon zajlik a választás folyamata. Így amikor a Washington Post korábbi cikke azt írja, hogy Magyarország

uralkodó pártjának mindössze 48 százalékos támogatottsággal sikerült megszereznie az akadálytalan kormányzáshoz kétharmados szupertöbbséget,

akkor fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy például Tony Blair és a brit Munkáspárt az 1997-es választásokon a voksok 43 százalékával a parlamenti helyek 64 százalékát szerezte meg, Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke pedig 2008-ban a szavazatok 53 százalékával az elektori testület támogatásának 67 százalékát tudhatta magáénak.

Ez így működik a többségi választási rendszerekben

 - állapította meg Kovács Zoltán.

A kormányszóvivő végezetül azt írta a levélben, hogy "Orbán Viktor miniszterelnök azért aratott ismét földcsuszamlásszerű győzelmet, mert a választók azt akarják, hogy kormányuk számára az ország legyen az első".

Az eredeti, kritizáló cikket itt, a kormányszóvivői választ pedig itt olvashatják el angolul.

index.hu


 

h i r d e t é s