h i r d e t é s

Közelebb kerültek a Gyatlov-rejtély megoldásához

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Közelebb kerültek a Gyatlov-rejtély megoldásához

2021. január 31. - 06:50

Az Igor Gyatlov által vezetett turistacsoport tagjai 1959 telén az Urál északi részén rejtélyes körülmények között vesztették életüket.

Fotó: Дмитрий Никишин

A misztikus úton elhunyt hegymászók története évtizedek óta megoldatlan talánynak bizonyult, svájci kutatók azonban legújabb tanulmányukban megpróbáltak pontot tenni a misztikus ügy végére.

Nature Communications Earth & Environment tudományos folyóiratban megjelent kutatásban a szakértők leírták, véleményük szerint az erős szelek hatására egy lavina keletkezett a hegy oldalánál, ami elsodorhatta a szerencsétlen helyre felhúzott sátrakat, ezért a bennük tartózkodó turistáknak el kellett menekülniük.

“Ha Gyatlov és csoportja nem takarította volna meg a hóval fedett hegyoldalt, még mielőtt felállították a sátrakat, akkor nem történt volna tragédia. Ez lehetett az egyik fő oka annak, hogy a lavina nagyobb károkat okozhatott” – olvasható a publikációban.

Mindezek következtében a hóréteg elérte a kritikus pontot, és a hegyoldalon keresztül egyenesen a turisták nyakába zúdult lavina formájában. A morajlásra a sátrakban alvó hegymászók felébredhettek, és kifuthattak a szabadba, ekkor viszont már túl késő volt, az óriási hófolyam magával ragadta őket, később pedig a -25 Celsius-fokos hőmérsékleti viszonyok mellett halálra fagytak.

Egy újabb magyarázattal szolgáltak tehát az incidensre, pontot azonban nem tettek most sem az ügy végére, hiszen a svájci kutatók állításait bizonyítékokkal is alá kéne támasztani, ám ez cseppet sem lesz egyszerű feladat.

Sokan valóban a lavinával kapcsolatos megfejtést tartják logikusnak, azt viszont továbbra sem tudják megmagyarázni, miért mutatták ki hat holttesten radioaktivitás nyomait, valamint miért hiányzott egyes áldozatok orra és nyelve, illetve honnan származhattak azok a vérnyomok, amelyeket a holttestek mellett találtak. (liner.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s