h i r d e t é s

Lassan végez az emberiség az óceánok mélyének feltérképezésével

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lassan végez az emberiség az óceánok mélyének feltérképezésével

2020. június 22. - 16:03

 

Ismertebb a Mars, a Merkúr vagy a Vénusz felszíne, mint a vizeké, még 239 millió négyzetkilométernyi terület vár feltérképezésre.

Forrás: oceanbestpractices.org

A Seabed 2030 mélytengermérési program kutatói feltérképezték az óceánok mélyének ötödét, és a koronavírus-járvány kihívásai ellenére folytatják tevékenységüket. Az óceánok mélyének topográfiája a kutatók szerint kevésbé ismert, mint a Mars, a Merkúr vagy a Vénusz felszínéé, vízrajzi feltárásuk segíteni fogja megérteni az óceánok hatását a Föld klímájára. Az adatok fontosak lehetnek a tengeri ökoszisztéma, a tengeri élet, a jövőbeni élelmiszerellátás jobb megismerése tekintetében is.


Forrás: D.SANDWELL ET AL/SCRIPPS

A Seabed 2003 program, amely összegyűjti az összes elérhető vízrajzi adatokat, hogy átfogó térképet készítsen a világ óceánjairól, tengereiről, közölte, hogy tavaly a feltérképezett területek nagysága 15-ről 19 százalékra nőtt. A program 2017-es kezdetekor csak a tengerek mélyének hat százaléka volt feltérképezve.

„A következő évben hasonló mennyiségű adatokat akarunk összegyűjteni archív anyagok adományozása révén, illetve ahogy a Covid-19-járvány csillapodik új adatokat gyűjtünk mérésekből, hajók által és közösségi finanszírozás révén” – mondta Jamie McMichael-Phillips programigazgató a Reuters brit hírügynökségnek a hidrográfiai világnap alkalmából.


Marianna-árok

A program által felhasznált adatok között vannak a kormányok, tudományos akadémiák és a kereskedelmi források – hajók által biztosított adatok. Ezeket illesztik össze különböző regionális központok szakértői a program keretében, amelynek költségei 3-5 milliárd euróra rúgnak. „Több százezer négyzetkilométerről kaptunk ajándékba adatokat, amelyek összegyűjtése több tízmilliárd dollárba került volna, ha magunk végeztük volna” – tette hozzá Michael-Phillips. Azonban még így is 239 millió négyzetkilométernyi óceáni területet kell feltérképezni – hangoztatta. 

A program a japán Nipon Alapítvány és a GEBCO nem-kormányzati társaság támogatásával valósul meg. Az óceánok és tengerek a bolygónk felszínének 71 százalékát borítják. (MTI) / nepszava.hu


 

h i r d e t é s