h i r d e t é s

Legkisebb eséllyel az Észak-Alföldön várható csapadék

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Legkisebb eséllyel az Észak-Alföldön várható csapadék

2022. augusztus 20. - 05:47

Szombaton nagyobb eséllyel a középső országrészt érintik majd az egymás után vonuló záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás is előfordulhat.

Erősen felhős idő lesz jellemző, ez alól kivételt az ország északkeleti megyéi képeznek majd, ott számíthatunk a legtöbb szűrt napsütésre.
Nagyobb számban továbbra is a Dunántúlon és a középső országrészben alakulnak ki több hullámban záporok, zivatarok, illetve eső is. Kelet, északkelet felé haladva csökken a csapadékhajlam, az északkeleti megyékben nagyobb terület maradhat szárazon. Szombaton az északi, északnyugati szelet kísérhetik élénk, helyenként erős széllökések. Zivatarok környezetében azonban erős, viharos szélrohamok is előfordulhatnak.
A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25 és 31 fok között valószínű, de északkeleten ennél melegebb lesz, 34, 36 fok is előfordulhat.
Késő estére 18 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet.

Vasárnap sok felhő lesz az égen, és sokfelé kell számítani ismétlődő esőre, záporokra, zivatarokra, melyeket felhőszakadás, viharos széllökések, valamint jégeső is kísérhet. Több helyen kiadós mennyiségű csapadék hullhat le, villámárvizek is nagy eséllyel alakulhatnak ki. Az északi, északnyugati szél az ország nagy részén élénk, erős, a Dunántúlon néhol viharos lehet. Napközben 20-31 fokra van kilátás, északkeleten lehet a legmelegebb, a Dunántúlon a leghűvösebb.

Orvosmeteorológia

Szombaton változékony időre készülhetünk, többfelé hidegfronti hatás érvényesülhet.
A frontérzékenyeknél görcsös fejfájás, migrén, hasi- és izomgörcsök egyaránt kialakulhatnak.
A szív- és érrendszeri betegséggel élőknél gyakran előfordulhatnak keringési problémák, vérnyomás-ingadozás, rosszullét.
Sokaknál nyugtalanság, ingerlékenység jelentkezhet.
Többfelé várható csapadék, emiatt párássá, fülledté válik a levegő, ami nehézlégzést, légszomjat is okozhat a veszélyeztetett csoportok körében.
Zivatarok környezetében az asztmások állapota romolhat jelentősen, így ők lehetőleg ebben az időszakban tartózkodjanak zárt térben.
11 és 16 óra között a naposabb északkeleti tájakon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s