h i r d e t é s

Letette az esküt Puerto Rico új kormányzója, de csak szerdáig lesz kormányzó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Letette az esküt Puerto Rico új kormányzója, de csak szerdáig lesz kormányzó

2019. augusztus 03. - 08:00

 

Pénteken letette az esküt Puerto Rico új kormányzója, Pedro Pierluisi, de közölte: csak szerdáig lesz kormányzó. 

Pedro Pierluisi, Puerto Rico új kormányzója - Forrás: New York Post

Riccardo Roselló, eddigi kormányzó a múlt héten jelentette be távozását, miután tízezrek követelték napokig tartó tüntetéssorozaton a lemondását. A sziget gazdasági csődje, a korrupciós ügyek és a sértő és homofób megjegyzéseket tartalmazó, nyilvánosságra került belső levelezés miatt végül lemondásra kényszerült Rosselló maga jelölte meg péntekben a távozása napját. A hét közepén Pedro Pierlusi személyében ő jelölte ki utódját is. 
Pierluisi helyi idő szerint pénteken délután letette a hivatali esküt, jóllehet, csak a képviselőház szavazta meg a kinevezését, a szenátus még nem döntött. A lemondott kormányzó azonban félresöpörte az aggodalmakat, és leszögezte: nem szükséges, hogy a törvényhozás mindkét háza megszavazza a jelöltet. Ezzel együtt is, elemzők arra számítanak, hogy jogi úton megtámadják a kinevezést. 

Két órával eskütétele után az új kormányzó megjelent a rezidenciáján, és bejelentette az újságíróknak, hogy csak szerdáig lesz kormányzó, a szenátus ugyanis akkor hallgatja meg őt jelöltként. A politikus közölte azt is: amennyiben a felsőház nem szavazza meg őt, lemond a kormányzói posztról, és átadja az irányítást az igazságügyi tárca vezetőjének. 

Puerto Rico az Egyesült Államok társult állama, a Nagy-Antillák legkeletibb szigete. Viszonylagos függetlenséggel rendelkezik, de nem választ saját elnököt, az Egyesült Államok mindenkori elnöke az elnök, a szigetet pedig - az Egyesült Államok többi államához hasonlóan-, kormányzó irányítja. (MTI)


 

h i r d e t é s