fbpx Letették az autót egy francia városban, ahol ingyenes lett a tömegközlekedés | CIVILHETES

h i r d e t é s

Letették az autót egy francia városban, ahol ingyenes lett a tömegközlekedés

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Letették az autót egy francia városban, ahol ingyenes lett a tömegközlekedés

2019. október 04. - 16:38

 

A majd 90 ezres lakosságszámú észak-franciaországi Dunkerque-ben csak autóbuszokkal végzik a személyszállítást. Tavaly ősszel a városvezetés úgy döntött, hogy az akkoriban még alig használt autóbuszos közlekedést teljesen ingyenessé teszik. 

Forrás: thethings.com

Az egyéves évfordulóra való tekintettel az önkormányzat úgy döntött, hogy felkéri a régió városfejlesztéssel foglalkozó szervezetét, a VIGS-t, hogy állapítsa meg milyen hatásai vannak ingyenes közösségi közlekedésnek.

A szervezet elsősorban arra a megállapításra jutott, hogy a korábbi, 2017-es adatokhoz képest az autóbuszok hétköznapi kihasználtsága a korábbi 19 százalékról 79 százalékra emelkedett, de hétvégéken is megduplázódott az autóbusszal utazók száma. Azonban az még beszédesebb, hogy a felmérések szerint korábban a városlakók kétharmada autót használt a helyi utazásai során. Az ingyenes közlekedés bevezetése óta viszont Dunkerque lakosságának a fele immár többet utazik busszal, mint gépkocsival. Az újonnan megjelent utasok 48 százaléka többször utazik busszal, mint autóval, a városlakók öt százaléka pedig mióta bevezették az ingyenes tömegközlekedést úgy döntött, hogy eladja autóját, vagy épp lemondott az új autó vásárlásáról. (totalcar.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek