fbpx Magának privatizálta a debreceni belvárosi ingatlant az önkormányzati cég vezére | CIVILHETES

h i r d e t é s

Magának privatizálta a debreceni belvárosi ingatlant az önkormányzati cég vezére

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Magának privatizálta a debreceni belvárosi ingatlant az önkormányzati cég vezére

2019. október 01. - 12:33

 

De azt állítja, nem szándékosan. 

Papp László (balra) és Kováts Ákos Fotó: Cívis Ház Zrt. honlapja

Magyar Hang cikkéből kiderül, hogy semmi kivetnivalót nem lát abban Kováts Ákos, a debreceni önkormányzati tulajdonban lévő Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója, hogy fél év múltán az ő kizárólagos tulajdonába került az a cég, amelynek ő adott el egy nagy értékű 953 négyzetméteres belvárosi telket – írja a 168ora.hu.

Az  Antall József utcában fekvő telek igencsak figyelemre méltó privatizációja úgy nézett ki, hogy a Cívis Ház Zrt. 2017 októberében eladta az ingatlant egy hajdúszoboszlói vállalkozó, Farkas Csaba által egy hónappal korábban alapított cégnek, a Déco Apartmanház Kft.-nek.

Farkas Csaba  egy hónappal később, 2017 novemberében már ki szállt a cégből, ami után Kováts Ákos egyik  közvetlen munkatársa foglalhatta el az ügyvezetői széket. Eközben a céget Kováts Ákos Arany János utcai lakcímére jegyezték be, 2018 júniusára pedig ő lett a kizárólagos tulajdonos. Korábban azt is sikerült elérnie, hogy a telket kivonják egy kötelem alól, 2016-ban ugyanis még úgy nézett ki, hogy a főpályaudvar megépüléséig csak fizető parkolóként hasznosíthatják. A főpályaudvar ötletét az elszabaduló költségek miatt jegelték, Kováts Ákos pedig 2017 júliusában  személyesen kérte a közgyűléstől, hogy a beépítési tilalmat és a parkolóműködtetési kötelezettséget oldják fel. Ez kérdés nélkül átment a 34 tagú testületen – amelyben Papp László polgármesterrel együtt 25 fideszes politikus ül –, a parkoló pedig a két szomszéd önkormányzati területre került át.

Jelenleg egyébként építkezés folyik az Antall József utcai telken, a kivitelező a Rosegold Ingatlanfejlesztő Kft., amelybe néhány hete vásárolta be magát újfent Tőzsér Dániel, a Debreceni VSC válogatott középpályása, az épületet pedig nem más, mint Kováts Ákos építészmérnök tervezte. 

Mivel a félig kész épületkomplexum helyiségeinek már keresik a bérlőit és a vevőit, Kováts Ákos kft.-je, a Déco Apartmanház a szintén általa vezetett, önkormányzati tulajdonban lévő zrt., a Cívis Ház konkurense lett. Ez azért visszatetsző, mert Debrecen frekventált részein csak kínkeservvel lehet kiadni az üresen álló üzlethelyiségeket. A Cívis Ház 26 üzlethelyiségnek keres bérlőt vagy vevőt jelenleg.

A Magyar Hang kérdésére Kováts Ákos úgy válaszolt, visszaélésről szó sincs, „nem szándékolt folyamat” eredményeként lett az övé a telek. A befektető előtt megnyílt egy másik, előnyösebb ingatlan megvásárlásának lehetősége, ő pedig jelezte, hogy érdekli ez a projekt – hangzik a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatójának a magyarázata. Azt sem érzi, hogy távoznia kellene a vezérigazgatói székből. – Nem történt olyan dolog, amely indokolna személyemmel szemben bármilyen intézkedést – kockáztatta meg.

Kováts Ákos a volt debreceni polgármester, Kósa Lajos régi emberének számít. 2000 óta vezeti a Cívis Ház Zrt.-t, 2007 és 2014 között főépítésze is volt. Vezérigazgatói megbízása 2021 júliusáig szól.

168ora.hu


 

h i r d e t é s

Kommentek