h i r d e t é s

Már csak az üzemanyagok tartották víz felett a kiskereskedelmet októberben

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Már csak az üzemanyagok tartották víz felett a kiskereskedelmet októberben

2022. december 05. - 16:44

A kiskereskedelmi forgalom praktikusan stagnált a tizedik hónapban, az éves index halvány, 0,6 százalékos bővülést mutatott. 

A kép illusztráció! - Forrás: bkik.hu

Az év első felében a magas bérkiáramlás és a fiskális transzferek támogatták a forgalom látványos bővülését, a harmadik negyedévi adatokon azonban már jól látszik, hogy ezek a hatások elenyésztek, miközben a háztartások rendelkezésre álló jövedelméből egyre többet harap ki a még mindig erősödő infláció és a megemelkedett energiaárak - írja Nagy János, makrogazdasági elemző.

Az extrém magas élelmiszerdrágulás egyértelműen látszik ezen termékek eladásának 5,6 százalékos éves volumencsökkenésén. A konjunktúra ciklus pozícióját leginkább jelző tartós cikkek forgalma is negatív tartományba került októberben.

Az éves változást már csak a lakossági fogyasztók számára maximált áron vehető üzemanyagforgalom tartja a pozitív tartományban.

Mindemellett a magas frekvenciás adatok és a felmérések a fogyasztás jelentős lassulását vetítik előre az elkövetkezendő hónapokra. Novemberben szinte garantáltan negatív főszám érkezhet az előzőek mellett egyre inkább eszkalálódó üzemanyaghiány eredményeként. (Növekedés)