h i r d e t é s

Márki-Zay: A hatalom ügynökei ott vannak az ellenzéki pártokban

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Márki-Zay: A hatalom ügynökei ott vannak az ellenzéki pártokban

2018. május 18. - 09:56

 

Hódmezővásárhely polgármestere az ATV Húzós című műsorának vendége volt, ahol elmondta: az ellenzéknek meg kell újulnia, amit nem segít, hogy az ellenzéki pártokban is ott vannak a hatalom ügynökei. 

Forrás: vasarnapihirek.hu

Noha ellenszélben vezeti most Hódmezővásárhely városát, reméli, hogy nem az ottani lakosok lesznek a politikai kivéreztetés legnagyobb vesztesei. A személye elleni lejárató kampányt pedig igyekezett figyelmen kívül hagyni, de nem tudta magát teljesen kivonni.

Nem bánta meg, hogy polgármesterségre adta a fejét, de ez nem is az ő érdeme, hiszen ahogyan mondta, talán a sors vagy a Jóisten akarta így, és nincsen lehetősége, hogy mindezt felülbírálja – mondta Márki-Zay Péter az ATV Húzós című műsorában. A családja reakciója is érdekes volt, de maga a kampány inkább „összerántotta a családot”. Például a bátyja is többször hívta, és adott neki tanácsot, noha Németországban él, és addig ritkán tudták tartani a kapcsolatot. Hódmezővásárhely polgármestere kiemelte a család szerepét, szavai szerint ők azok, akik őt „megtartják”.

Külföldről költöztek haza

Minden ember életében van legalább egy meghatározó személy, neki ez a Gyulán élő nagyapja volt: a világban való eligazodást egy egyfajta tartást is tanult tőle. Mint mesélte, szolgabíróként tevékenykedett a nagyapja, majd 1945 után elveszítette az állását, internálva is volt, az egyetem elvégzése után azonban jogtanácsosnak állt Gyulán. A politikus kiemelte: mindig megvolt nagyapjában az emberi méltóság, amivel akkor is úr tudott maradni, amikor megaláztatások érték.

Mesélt arról is, hogy Kanadában és az USA-ban is éltek a családjával, ahová 2004-ben költöztek ki. Nem feltétlen kaland-, de sokkal inkább tudásvágyból indultak el, illetve azért, mert az itthoni keresetek nem tették lehetővé, hogy olyan házat vásároljanak, amiben kényelmesen elfér egy nagycsalád. Mint mondta, nem félt a kinti élettől, hiszen akkoriban már vezetőként dolgozott egy multinál, a kiutazás anyagi háttere tehát adott volt számukra.

Noha megélhetési problémái nem voltak külföldön, jól érezte magát, és a közeg is befogadó volt, de már a kiköltözés előtt elhatározta, hogy visszaköltöznek, ha a legnagyobb gyermek betölti a tizennégyet. És hogy miért? Mert saját tapasztalataiból kiindulva a 14-18 éves kor közötti időszak meghatározó egy fiatal életében, életre szóló barátságok köttetnek, és ahogyan mondta, ő a feleségét is akkoriban ismerte meg. Úgy érezte mindig, hogy „ahhoz, hogy a gyermekei igazán magyarok legyenek, ahhoz nekik itt kell felnőniük”.

Sárdobálás

„Kutya nehéz” – ezt már arra válaszolta Rónai Egonnak, hogy nehéz-e összehozni a pártokat egy jelölt mögé egy időközi polgármester-választáson. Elmondta, a kampány előtti időszak volt a legnehezebb, amikor maga mellé kellett állítania, vagy összehoznia a pártokat. Helyi politikában pedig könnyebb is ezt megvalósítani, mint például a nagypolitikában.

A lejárató kampányra kitérve azt mondta Márki-Zay hozzátette: az ember igyekszi nem nézni, nem hallgatni ilyen tartalmakat, persze úgyis elérik. Ugyanakkor a saját példájából kiindulva úgy látja: csak a legelkötelezettebb Fidesz-hívők foglalkoznak ezekkel a tartalmakkal, a semleges vagy ellenzéki szavazók körében nem értek el nagy befolyást. A sárdobálásba pedig nem szabad lesüllyedni, hiszen ott „nem az nyer, aki több sarat dob, hanem, akire kevesebb ragad”.

Két párt van ma Magyarországon a dél-magyarországi település vezetője szerint: a tisztességes emberek és tisztességtelen emberek pártja, persze virtuálisan. Majd hozzátette: annak ellenére, hogy jobb- és baloldalról is kapott támadást, ő Hódmezővásárhelyen tökéletesen együtt tud működni a szocialista alpolgármesterrel.  Ma egyáltalán nem fontos szerinte, hogy ki jobb- és baloldali, hanem az számít, hogy ki az, aki szabadságban, demokráciában és jogállamiságban szeretne élni, és ki az, aki egy megfélemlítéssel és korrupcióval teli, putyini illiberális államban látja a jövőt.

A hatalom ügynökei

Márki-Zay kiemelte: rendszerváltó hangulat van, mint ahogyan Romániában is összefogott mindenki Ceausescu ellen. Úgy véli, ma Magyarországon a nyolcvanas években, Lengyelországban létrejött Szolidaritáshoz hasonló mozgalomra lenne szükség. Addig viszont – emelte ki – nincsenek külön oldalak, mindenkinek össze kell fognia, ráadásul azt is megemlítette politikus, hogy az ellenzéki pártokban is ott vannak a „korrupt hatalom ügynökei”, akik a megosztottság fenntartásában érdekeltek.

„Biztos vagyok benne, hogy az ellenzéki pártoknak meg kell tisztulniuk, önmagukban, saját soraikon belül”, és ki kell szűrni azokat, akikkel a jövőben sem lehet választást nyerni. Szerinte egységes ellenzéket kell felépíteni, amibe az ellenzéki pártok és szavazóik is beletartoznak. Az is el fog dőlni véleménye szerint, hogy lesznek-e olyan pártok, amelyek álcivil ellenzékiként csak a Fidesz hatalomban tartását fogja segíteni, és ahogyan mondta, a választók ezt el fogják tudni dönteni majd, pontosan abból, hogy ki az, aki – akarva vagy akarattalanul – nem képes az összefogásra.

Az ellenzék gyengepontja szerinte az, hogyan lehet különböző értékrendű embereket megtartani egy közös ellenzékben. Úgy véli, a jobb- és baloldaliság definíciója ma az, hogy a szocialista éra negyven évének haszonélvezője vagy elszenvedője volt valaki családja. Kiemelte: amikor elmondta, hogy keresztény és jobboldali embernek tartja magát, akkor helyi szinten nem támadta őt a baloldal, hanem együtt tudtak működni, és a mai napig együtt is tudnak dolgozni.

Ennek oka, hogy nem ideológia mentén, hanem a korrupció ellen politizálnak. A legfontosabb pedig éppen ez lenne szerinte, hogy az emberek felismerjék: a közös céljaik felette állnak a jobb- és baloldali ideológiai megosztottságnak.

 

atv.hu


 

h i r d e t é s