fbpx Másodpercenként 66 tonnányi étel landol a szemétben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Másodpercenként 66 tonnányi étel landol a szemétben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Másodpercenként 66 tonnányi étel landol a szemétben

2018. augusztus 22. - 16:33

 

Harmadával nőhet a kidobott élelmiszer mennyisége 2030-ig, amikor minden másodpercben nagyjából 66 tonna étel megy a szemétbe egy új jelentés alapján. - írja a vg.hu.

Illusztráció: mfor.hu

2030-ra az évente kidobott élelmiszer mennyisége elérheti a 2,1 milliárd tonnát

– olvasható a Boston Consulting Group (BCG) amerikai üzleti tanácsadó cég friss tanulmányában.

A jelentés szerzői szerint a probléma aggasztó ütemben nő, a hatékony megoldásokat még nem találta meg a világ. A kidobott élelmiszer mennyisége évente 1,9 százalékkal fog emelkedni 2015-től 2030-ig, a veszendőbe ment élelem dollárban kifejezett értéke pedig 1,8 százalékkal.

A fejlődő országokban a veszteség leginkább a feldolgozás alatt jelentkezik,

a fejlett országokban főként a kiskereskedelemben és a fogyasztóknál, akik gyakran túl sokat szereznek be, ezért ki kell dobniuk az ételt, vagy meg sem vásárolják, mert nem felel meg az esztétikai követelményeknek, ezért kerül a kukába.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslései alapján

az élelmiszer-veszteség és -kidobás számlájára írható a kibocsátott üvegházhatású gázok 8 százaléka a világon.

Az ENSZ a probléma megoldására azt a célt tűzte ki, hogy a kiskereskedelmi és fogyasztói élelemkidobás csökkenjen a felére, a termelés, a szállítás és a raktározás közben pedig mérséklődjön a veszteség 2030-ig. A jelentés szerint azonban kicsi az esély a célok elérésére, ha a kormányok, a cégek és a fogyasztók nem cselekednek sürgősen.

A szerzők szerint a jó megoldások egyike az élelmiszerek környezetvédelmi címkéje, mely arról tanúskodik, hogy a gyártó elkötelezte magát a veszteség csökkentése mellett, de más eszközökre, állami rendeletekre is szükség van.

vg.hu


 

h i r d e t é s

Kommentek