h i r d e t é s

Meglepő lépés jöhet az olajhatalmaktól, erre kevesen számítottak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Meglepő lépés jöhet az olajhatalmaktól, erre kevesen számítottak

2022. november 23. - 08:19

Szaúd-Arábia és más OPEC-olajtermelők a csoport szóvivői szerint a kitermelés növeléséről tárgyalnak éppen, ami segíthetne a Biden-kormányzattal való kapcsolat javításán és az energiaáramlás fenntarthatósága felé is nagy lökést jelentene.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A szóvivők szerint az OPEC+ december 4-i ülésén A TERMELÉS AKÁR NAPI 500 000 HORDÓVAL TÖRTÉNŐ NÖVELÉSÉRŐL DÖNTHETNEK MAJD, a döntés éppen egy nappal azelőtt születhetne meg, hogy az Európai Unió embargót vezet be az orosz olajra. Miután a The Wall Street Journal és más hírügynökségek tegnap este beszámoltak a tárgyalásokról, Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter cáfolta a híreket, és ehelyett a termelés várható csökkentéséről beszélt.

Bármilyen mértékű termelésnövelés meredeken szembe menne a múlt havi ellentmondásos döntéssel, amikor is a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete napi 2 millió hordóval csökkentette a kitermelést - ezt a lépést az USA "oroszbarát" húzásnak nevezte, emellett az Egyesült Államok újabb 10 millió hordó kőolajat szabadított fel stratégiai tartalékaiból novemberben, hogy mérsékelje az üzemanyagárak emelkedését.

Kimondottan szokatlannak tekinthető ez az időpont a termelés növelésén való gondolkozásra, mivel a globális olajárak november első hete óta több mint 10 százalékot estek, az emelésről szóló híreket követően pedig újabb 5,7 százalékos zuhanást láthattunk a Brent jegyzésénél, ám Abdulaziz megjegyzései után jócskán vissza kapaszkodott az árfolyam.

A Brent típusó olaj hordónkénti ára jelenleg dollár, ami az idei csúcshoz képest több mint 20 százalékos esést jelent, 2022-ben azonban már 12,6 százalékos a plusz a jegyzésnél. (Portfolio)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky