h i r d e t é s

Mennyit ér az ember, ha hazájában magyar?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mennyit ér az ember, ha hazájában magyar?

2018. március 18. - 17:25

 

Az ember a legköltségesebben felnevelt gazdasági tényező, a valóságban a legértéktelenebb „termelőeszköz”!

A magyarországi munkaerő, (humán erőforrás?), emberi tőke becsült értéke a befektetett munka értékelése nélkül,

csak a közösségi, pénzügyi ráfordításokat véve figyelembe, meghaladja a 190 000 milliárd forintot.

Hasonlóan a természeti tőke ökológiai (biocönózis: az egyedszám szorozva az eszmei értékkel) és az emberi tőke gazdasági értékelésének összehasonlításához!

Az emberi tőke értékének akkor van gazdasági értelemben jelentősége, ha az emberi tőke kumulált értékének védelmére a társadalom az emberi tőke számított értékével arányos (az összegzett befektetési költségekkel) mértékű gondoskodásra, az emberi tőke arányos mértékű megóvására is készséget mutat.

Ennek a készségnek a jogi, biztosítási, egészségügyi, stb. rendszereit összehangoltan kell alkalmazni, kialakítani.

Különbség van a természeti értékek, állatfajok (lásd a 2001. január i. Számviteli törvényt: a tenyészállatok amortizációjáról) stb. és az emberi tőke értékének megóvására mutatott társadalmi hajlandóság között.

A természeti értékek (eszmei tőkeértékek) esetében a természeti érték önmagában való létezésének a megóvásáról van szó, ami feltehetőleg össztársadalmi érdek és nem függ össze a használattal.

Az emberi tőke esetében azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni a használati értékeket, mivel ez az érték a korábbi jelentős befektetések eredményeképpen jött létre.


 

h i r d e t é s