h i r d e t é s

Minden gyökeresen katolikus társadalomnak két sarka van: a pápa és a hóhér

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Minden gyökeresen katolikus társadalomnak két sarka van: a pápa és a hóhér

2018. szeptember 21. - 15:16

 

Tapintatból az olaszországi katolikus egyház Garibaldi utáni működéséről szeretnék szólni!

A pápa és a hóhér!

Hivatkozom De Maistre-nek, a pápák abszolút világi uralma védőjének álláspontjára, hogy minden gyökeresen katolikus társadalomnak két sarka van: a pápa és a hóhér.

A pápát visszaadta a római katolikus társadalomnak Franciaország, a hóhért pedig megadta neki Ausztria, aki ugyancsak nem fukarkodott sem a hóhérkötéllel sem a halálos golyóval.

A hatékonyság kedvéért 1853-ban Romagnában, egyszerre öt-hat embert lövettek agyon. Mi lett ennek a brutális szigornak a következménye?

Az eredmény az, hogy a közbiztonság soha sem volt olyan szomorú állapotban, mint az osztrákok korlátlan katonai uralmának idején: nem volt nap, amikor a hírlapok nem adtak hírt orgyilkosságokról, útonállásról, rablásról.

Olaszországban meghonosodott a botoztatás, a rettegést súlyosbította, az eljárás, mert a pápa rendőrsége összefogott egy csomó embert, átadta az osztrák katonai hatóságnak, olaszul nem is beszéltek, csak németül (osztrákul), akik minden meghallgatás, megkülönböztetés nélkül kimondták rájuk a főtiszt auditor halálos ítéletét.

Címkék: 

 

h i r d e t é s