h i r d e t é s

Minden várakozást és becsklést felülmúlt a külkereskedelmi hiány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Minden várakozást és becsklést felülmúlt a külkereskedelmi hiány

2023. február 01. - 08:50

Novemberben 1,415 milliárd euró volt a magyar külkereskedelmi hiány. Az előzetes adatközléshez képest az importot nagyobb mértékben (+272 millió euró) húzta fel a KSH, mint az exportot (+140 millió euró), így a hiányadat felfelé módosult. A novemberi deficit minden idők második legmagasabb adata.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Az ősz végén sem szakadt meg a külső egyensúly dinamikus romlása Magyarországon. A külkereskedelmi mérleg 1,4 milliárd eurós novemberi hiánya azt jelenti, hogy 2022 első tizenegy hónapjában a deficit meghaladja a 8 milliárd eurót. A tavalyi év már biztosan történelmi csúcsot hoz a külkereskedelmi hiányban.

A romlás mögött természetesen elsősorban az energiaárak elszállása áll, ami az energiaimport-számlát az egekbe tolta. Ugyanakkor emellett a feldolgozott termékek területén is jelentős egyenlegromlást tapasztalhatunk, ezért majd mélyebb elemzést igényel, hogy pontosan milyen arányban felelős a két termékcsoport a külső egyensúly romlásához.

A novemberi adat annyiban jelent meglepetést, hogy az energiaárak esése miatt arra lehetett számítani, hogy talán már elkezdődik az áruforgalmi hiány csökkenése. Erre azonban még várni kell, hiszen az import volumene megugrott, ez pedig az áresés hatását egyelőre semlegesítette: euróban számolva a behozatal értéke 31%-kal magasabb volt tavaly novemberben, mint egy évvel korábban. (Portfolio)