fbpx Minimálbért vezetne be az Európai Unióban a bizottsági elnök | CIVILHETES

h i r d e t é s

Minimálbért vezetne be az Európai Unióban a bizottsági elnök

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Minimálbért vezetne be az Európai Unióban a bizottsági elnök

2020. szeptember 16. - 16:49

 

Európai minimálbérről nyújtanak be javaslatot, mondta évértékelőjén Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen - Forrás: Donáth Anna / Twitter

Egészségügyi uniót, EU-s minimálbért és merészebb klímavédelmi célokat ígért első évértékelőjében Ursula von der Leyen szerdán az Európai Parlamentben.

A bizottsági szónoklata kezdetén megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját.

"Ők éjjel nappal a frontvonalon dolgoztak, heteken át azért, hogy csökkentsék a kockázatot. A bátorságuk és kötelességtudatuk mindannyiunk számára inspiráló. Szeretnék a beszédem elején megemlékezni róluk" - mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök

Erősebb egészségügyi unióra van szükség

Von der Leyen szerint a válság megmutatta, hogy az európaiak képesek közösen lépni. Példaként említette az uniós egészségügyi szállítmányokat, egyes tagállamok egymásnak nyújtott orvosi segítségét és a lezárt határok közt létrehozott utazási folyosókat.

"Mindezt úgy értük el, hogy nem volt hatáskörünk. Számomra világos az, hogy egy erősebb egészségügyi uniót kell felépíteni. Eljött ennek az ideje”

"Jelentős áttörésként értékelem, hogy Ursula von der Leyen is határozottan beállt az általam szorgalmazott Európai Egészségügyi Unió koncepciója mögé - írta Ujhelyi István, az MSZP képviselője, hozzátéve, hogy fontos az is, hogy az Európai Bizottság elnöke felvetette a tagállami egészségügyi kompetenciák újragondolását is, "ez ugyanis elengedhetetlen az egészségügyi rendszerek között meglévő súlyos egyensúlytalanságok megszüntetése érdekében".

Jöhet az uniós minimálbér

A bizottsági elnök kiemelte, hogy az uniós SURE munkahelyvédelmi program segít alacsonyan tartani a munkanélküliséget. Szerinte azonban szükség van az uniós minimálbérre is.

"Egy jól megtárgyalt minimumbér védi a munkahelyeket és tisztességes feltételeket teremt a dolgozók és a cégek számára is. Tisztelt képviselők, a minimálbér működik és ideje megfizetni a munkát" - hangsúlyozta Von der Leyen.

A bizottsági elnök bejelentését üdvözölte a Demokratikus Koalíció. Dobrev Klára szociáldemokrata képviselő szerint ez "hatalmas győzelem számukra és egész Magyarország számára".

Nagyobb vállalás a klímaváltozás elleni harcban

A bizottság elnöke tovább csökkentené a széndioxid-kibocsátást, megemelte a 2030-ra tervezett 40 százalékos csökkentést 55 százalékosra. Fontosnak nevezte a demokrácia és a jogállam védelmét is, és a költségvetés megvédését a bármilyen csalástól, korrupciótól, vagy összeférhetetlenségtől.

Minősített többség az emberi jogok terén

Meg kell erősíteni a multilaterális rendszert, az ENSZT, a WHO-t. Vagy kivonulnak a nagyhatalmak, vagy túszul ejtik az intézményeket saját céljaik érdekében. Változásra van szükség, de nem destruktív, hanem konstruktív változásra, hangsúlyozta a bizottsági elnök.

Kína partnerünk és rendszerszintű riválisunk is. Vannak közös ügyeink, klímaváltozás elleni harcban partnerek vagyunk. Fontos hogy megfelelő beruházásvédelem legyen a gazdaságban. Más kormányzati rendszerekben gondolkozunk. Hiszünk a demokrácia és az emberi jogok értékeiben. Úgy gondoljuk, hogy a másként gondolkodóknak is van helyük Európában, nyílt vitát folytatunk. De nem szabad senkit kizárni, ujgurokat, hongkongiakat sem. Ezeket szóba kell hozni, de az EU nem tud egységesen fellépni.

Legyünk bátrak és vezessük be a minősített többségi döntéshozatalt az emberi jogok terén - mondta von der Leyen.

Törökország fizikailag közel van, de más értelemben mintha egyre távolabb lenne. Sok menekültet ellát, de azért nem szabad szó nélkül hagyni, hogy megfélemlíti a szomszédait. Ciprus és Görögország számíthat Európa támogatására, emelte ki a bizottsági elnök.

A Moszkvával való viszonyról röviden de világosan fogalmazott von der Leyen.

Aki szerint szorosabb együttműködés kell Oroszországgal, annak figyelmeztetésként kell hogy szolgáljon a Navalnij-ügy - hangsúlyozta.

Jogállamiság és az EU-s pénzek megvédése a csalásoktól

A bizottsági elnök közölte, hogy hamarosan elkészül a jogállamisági jelentés, ami minden országban felméri a jogállamiság helyzetét. Von der Leyen azt szeretné, hogy egy kezdőpont legyen ez a jelentés.

"A legnagyobb jelentőséget tulajdonítja a jogállamiságnak a bizottság, ezért biztosítani fogjuk, hogy a költségvetésünkből a pénzt, az uniós forrásokat megvédjük bármilyen típusú csalástól, korrupciótól vagy összeférhetetlenségtől." - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

"Feladatunk, hogy éberek legyünk. Nem lehet tolerálni a jogsértéseket. Elsőbbséget élvez az EU jog, a sajtószabadságot, igazságszolgáltatás függetlenségét megvédjük, ami az arany útleveleket illeti, ilyet nem lehet eladni, árulni" - hangsúlyozta a bizottsági elnök.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője üdvözölte a bizottsági elnök elkötelezettségét a kérdésben. Hozzátéve, hogy most az a fontos, hogy világosan fellépjenek a fordított minőségi többség mellett, és biztosítsák, hogy az uniós források kedvezményezettjei továbbra is megkapják a támogatást.

A teljes beszédét az alábbi oldalon találja angolul, illetve többnyelvű verzióban (a bizottsági elnök beszédének egyes részét franciául, illetve németül mondta). (Euronews)


 

h i r d e t é s