h i r d e t é s

Mismásolás az élet megrontója

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Mismásolás az élet megrontója

2021. december 31. - 10:40

Lassan nyilvánosságra hozzák az ellenzéki pártok a leendő kormányprogramjaik egyes elemeit. Legutóbb a köz- és felsőoktatás terén.

Nehéz az első tudósítások, nyilatkozatok, sajtótájékoztatók alapján véleményt mondani, mivel egyéb ügyek (Szilágyi Liliána, a MOB-puccs, az "Elk*rtuk" nézettségi mutatói és Tiborcz/Orbán banki bulija, továbbá ezek mellett a legérdekesebb, hogy Szijjártó szövetségesnek nevezte Oroszországot) háttérbe szorítják a sajtóban, másfelől az egész programot ismerni kellene (ha a nyilvánosságra hozottakon kívül mást is tartalmaz).

Mindenesetre az "előzetessel" maximális mértékben elégedetlen vagyok!

Nézzük, miről esett szó!

1./ Mindenek előtt a pedagógusok bérezésének rendezéséről.
Remélhetőleg nem csak választási ígéretként.
Mert azért emlékezzünk: Medgyessy óta érdemben senki nem nyúlt hozzá, Gyurcsány se, hat éven át.
Reméljük ez több, mint ígéret, mely számszerűségeket, mértékeket nem tartalmaz, és a legnagyobb baj vele az, hogy a források megjelölését sem.
Amik vagy lesznek, vagy nem. Így ez, ígéretként csak a levegőben lóg egyelőre.

2./ Nincs megjegyzésük a portfóliós rendszerre, arra, hogy vissza kellene állítani a képesítések alapján történő besorolást és bérezést, szakirányú többlet-diplomák elismerését, ahogy minden normális országban történik.

3./ A felsőoktatási intézményeket kivonják az alapítványi fenntartásból, "vissza fogjuk állítani a nemzeti kormány demokratikus kontrollját az államilag fenntartott felsőoktatásban."
Helyes!

Fontosabbnak látom mindazokat az ügyeket, melyekről nem esik szó, vagy ha esik, nem sok jót ígér:

1./ A legfontosabb teendőt, a KLIK és a Tankerületek felszámolásával az iskolák szervezeti, pénzügyi és oktatási önállóságát, állami tulajdonlásuk felszámolását és az önkormányzatokhoz visszacsatolását a tervezet meg sem említi!

Sőt! "A buta és felesleges túladminisztrációt, amit az államosítás és az egész rendszernek kontroll alá helyezése okozott, mindenképpen csökkenteni fogjuk!" (Kunhalmi)

Nem csökkenteni, Hölgyeim és Uraim! Felszámolni!

2./ A NAT "megtanulhatatlan és megtaníthatatlan tananyag mennyiségét is csökkenteni szándékoznak".

Az új NAT, úgy, ahogy van, szemétre való!
Tele fölöslegességekkel, pontatlanságokkal, értelmezhetetlen hiányokkal, történelemhamisítással és orbáni ideológiával!
Új Nemzeti Alaptantervre van szükség, melynek kidolgozását haladéktalanul meg kell kezdeni!

3./ A 18 éves korig tartó tankötelezettséget vissza kell állítani!
Helyes! Csakhogy ennek az agyonterhelt iskolákban a személyi (pedagógus) és tárgyi (tanterem, eszközök) feltételeit biztosítani kell: ezt a többletterhet a jelenlegi helyzetben az iskolák nem viselik el.

4./ Szó sem esik a középiskolai oktatás, a gimnáziumok státuszának helyreállításáról, mint ahogy a szakképzésről sem.
Vajon mit szándékoznak tenni ezekben az ügyekben?

5./ Mi lesz az államosítás miatt egyházak fenntartása alá menekült volt önkormányzati iskolákkal?

6./ Mi lesz az egyházi fenntartású és jelenleg állami iskolák finanszírozásában tapasztalható aránytalansággal?

7./ Az SNI gyermekek fejlesztésével kapcsolatban a fejlesztő pedagógusok fokozottabb elismeréséről szólnak, de az alapproblémát nem említik: egyre több, szignifikánsan növekvő számú SNI és BTM gyerek jár az iskolákba.
Ennek a növekménynek az okai külön tanulmányt érdemelnek, melynek kifejtésére itt nincs mód, azzal viszont foglalkozni kellene, hogy a jelenlegi kormányzat az utóbbiakat szisztematikusan kivezeti a rendszerből.
Holott egyébként velük is foglalkozniuk kell a fejlesztőknek, csak éppen ezeknek a gyerekeknek papírjuk nincs róla, hogy speciális oktatásra, fejlesztésre szorulnak.

8./ Nem mondták ki, hogy a köz- és felsőoktatás saját minisztériumot kap, ahogy ez minden normális országban létezik.

A legalapvetőbb kérdésekről tehát: hogy milyen szervezeti, irányítási formában működtetik majd az iskolákat, milyen, a kötelezettségek és jogok komplex rendszerét alkotó szabályok szerint dolgozhatnak, milyen előmeneteli- és javadalmazási körülmények közt oktatnak majd a pedagógusok, tanulhatnak a gyerekek, milyen tananyagból, hogyan csökkentik, korszerűsítik a tananyagot (már Magyar megígérte!) tehát a stratégiai kérdésekről sajnálatos módon hallgatnak az előterjesztők.

Vagy ami, ahogyan szóba kerül, néhány kivételtől eltekintve annál rosszabb!

És csak remélni lehet, hogy nem koncepcionális nézetkülönbségek elfogadható közös minimumát jelenti ez, az MSZP, a Jobbik és a Momentum által jegyzett anyag.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s