h i r d e t é s

Mosómedve ötös ikrek születtek a debreceni állatkertben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mosómedve ötös ikrek születtek a debreceni állatkertben

2020. május 22. - 13:53

 

Mosómedve ötös ikrek születtek a debreceni állatkertben, a március 31-én napvilágot látott bocsokat csütörtökön mutatta be a sajtónak az állatkert igazgatója.

Nőstény mosómedve (Procyon lotor) kölykét viszi a Debreceni Állat- és Növénykertben a sajtóbemutatójuk napján, 2020. május 21-én. Ötös mosómedveikrek születtek március 31-én, így összesen már tizenegy egyed tekinthető meg az állatkertben. MTI/Czeglédi Zsolt

Nagy Gergely Sándor azt mondta, a kicsik körülbelül kéthónapos korukig anyjuk folyamatos gondoskodását élvezik majd. Születésükkel immár 11 tagja van az ország legnagyobb állatkerti mosómedvecsapatának.

A mosómedve (Procyon lotor) Észak- és Közép-Amerika víz közeli területein és erdőségeiben őshonos mindenevő ragadozó. Magyar elnevezését onnan kapta, hogy rendkívüli tapintóérzékű mancsával jellegzetes, mosásra emlékeztető mozdulatokat tesz, amikor a vízfenéken kutat táplálék után.

A közhiedelemmel ellentétben nem mossa meg táplálékát, és aligha volna rá szüksége, hiszen kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően még a városokban is megél, és az élelmiszerhulladékot is megeszi. További jellegzetessége a fekete-fehér csíkos farok és a fekete "banditamaszk," tetszetős prémje miatt pedig Európába is áthurcolták tenyésztési célból.

Forrás: MTI fotó: Czeglédy Zsolt

A kontinens több országában, többek között Magyarországon is invazív fajnak számít, hazánkban azonban igen csekély számban van jelen a természetben.

Mivel eredeti élőhelyén a túlvadászat és a közúti balesetek egyaránt veszélyeztetik, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján

- tette hozzá Nagy Gergely Sándor.

(MTI)


 

h i r d e t é s