h i r d e t é s

Moszkva ellenlépéseket helyezett kilátásba két orosz diplomata berlini kiutasítása miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Moszkva ellenlépéseket helyezett kilátásba két orosz diplomata berlini kiutasítása miatt

2019. december 04. - 19:53

 

Ellenlépések egész csomagját helyezte kilátásba az orosz külügyminisztérium szerdán amiatt, hogy Németország egy georgiai állampolgárságú csecsen emigráns meggyilkolására hivatkozva kiutasított két orosz diplomatát.

Forrás: pxhere.com

A moszkvai diplomáciai tárca "felelőtlennek" és "barátságtalannak" minősítette Berlin lépését, és azt hangoztatta, hogy "megengedhetetlen" a gyilkosság felderítésének átpolitizálása.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy a válaszintézkedések kidolgozása némi időt vesz majd igénybe. Hozzátette, hogy Moszkva tanulmányozni fogja a Berlin által megfogalmazott vádakat.

A nap folyamán korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője "abszolút megalapozatlannak" nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszországnak köze lenne a merénylethez, amelyet Berlinben augusztus 23-án a georgiai állampolgárságú, az orosz sajtóban Zelimhan Hangosvili, a német közleményekben Tornike K. néven említett, 40 éves férfi ellen követett el egy bérgyilkos.

Peszkov azt mondta, hogy a Kremlnek nincsenek értesülései az incidensről. Úgy vélekedett, hogy az ügy nem lesz hatással a "normandiai négyek" - Oroszország, Németország, Ukrajna és Franciaország - december 9-i párizsi csúcstalálkozójának kimenetelére.

Szergej Nyecsajev berlini orosz nagykövet a külképviselet által kiadott közleményben megerősítette, hogy a német külügyminisztérium nem kívánatos személynek nyilvánított két orosz diplomatát arra hivatkozva, hogy az orosz hatóságok nem működnek együtt kellőképpen a bűnügy felderítésében. A misszióvezető hangsúlyozta: Berlinnek nem lehetett és nincs semmiféle bizonyítéka arra, hogy az orosz államnak köze lenne a gyilkossághoz. A "mélyen csalódott" Nyecsajev szintén a még le nem zárt nyomozás indokolatlan átpolitizálásának nevezte a történteket.

Leonyid Szluckij, az orosz képviselőház külügyi bizottságának elnöke a Németországban történteket a tavalyi Szkripal-ügyhöz hasonlította, és "az oroszellenes hisztéria újabb megnyilvánulásának minősítette.
A The Insider, a Bellingcat és a Der Spiegel közös tényfeltárásának állítása szerint a gyilkosságot egy Andrej Szokolov névre kiállított, orosz útlevéllel utazó, 49 éves férfi követte el, aki valójában az Oroszországban gyilkosság miatt körözött Vagyim Kraszikov, és aki orosz titkosszolgálatok embere lehet. A sajtóforrások tudni vélik, hogy a Kraszikov által 2013-ban Moszkvában elkövetett támadás körülményei nagyon hasonlítottak a berlinihez: az áldozattal, egy észak-kaukázusi üzletemberrel, ott is egy kerékpáros gyilkos végzett.

Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát tavaly március 4-én megmérgezték az angliai Salisburyben. A brit hatóságok szerint a meghiúsult merényletet az orosz katonai hírszerzés követte el a Novicsok idegméregcsaládhoz tartozó hatóanyaggal.

Moszkva bizonyítékokat követelt az általa megalapozatlannak minősített váddal kapcsolatban, és kifogásolta, hogy London nem engedélyezte a konzuli hozzáférést az orosz állampolgársággal is rendelkező két áldozathoz. Az incidens diplomaták kölcsönös kiutasításához és az Oroszországgal szembeni büntető intézkedésekhez vezetett. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s