h i r d e t é s

Nagyobb a Földünket fenyegető aszteroida, mint hittük

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Nagyobb a Földünket fenyegető aszteroida, mint hittük

2017. december 29. - 05:56

 

A 3200 Phaethon nevű földközeli aszteroida a második legnagyobb potenciálisan veszélyes kisbolygó, amit ismerünk. - írja az Origo

Forrás: NBC News

Szerencsére nagyon nem kell megrémülnünk, a kisbolygó a számítások alapján legkorábban csak 400 év múlva csapódhat be, így legfeljebb leszármazottaink aggódhatnak a gigászi űrszikla miatt. Mindenesetre a NASA legújabb megfigyelése új információkat szolgáltat az aszteroidáról, ezek ismeretében pedig megbecsülhetjük, pontosan milyen következményekkel járna egy ilyen fajta objektum becsapódása.

Az új méréseket az Arecibo Obszervatórium megfigyelései alapján készítették a kutatók, eszerint az aszteroida átmérője 5,8 kilométer – 1 kilométerrel nagyobb, mint korábban gondolták. Az aszteroida egyik pólusánál egy sötét, kör alakú képződmény figyelhető meg, amely nagy valószínűséggel becsapódási kráter lehet. Hasonló mélyedést figyeltek meg az égitest egyenlítőjénél.

A 3200 Phaethon december közepén haladt el a Föld mellett, tőlünk 10,3 millió kilométerre. Leghamarabb 2093-ban közelíti meg ismét bolygónkat.

 

origo.hu


 

h i r d e t é s