h i r d e t é s

Nem fog működni a törzskartonrendszer

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem fog működni a törzskartonrendszer

2018. június 14. - 08:35

 

Bár július elsején életbe lép az új típusú törzskarton vezetéséről szóló rendelet, gyaníthatóan széles e hazában nem találunk majd olyan háziorvost, aki nekiáll a feladat végrehajtásának.

A kép illusztráció! - Forrás: RTL Klub

Sem idő, sem ember, sem forrás nincs a betegek számos adatát rögzítő dokumentum vezetésére - ezzel felütéssel indul a Weborvos.hu cikke, amely a törzskarton kötelező bevezetéséről szól.

Mint írják, a 2017. október 25-én megjelent salátarendelet szerint a háziorvosokra, a házi gyermekorvosokra és a fogorvosokra vonatkozik a jogszabály, amely úgy rendelkezik, hogy évente legalább a bejelentkezett biztosítottak 30 százalékának adatait szükséges feltölteniük a törzskarton vezetésére szolgáló informatikai rendszerbe. A teljes betegkör feltöltésére értelemszerűen három évük van, majd háromévente frissíteniük kell a betegadatokat. 

A hároméves időtartam nyugalomra ad okot

A cikkből kiderül, hogy a késlekedés kódolva van a rendszerben, mivel alig van olyan ember, akit ne feszélyezne egy hatályba lépett, számára feladatot előíró, ám betarthatatlan rendelet. Nem véletlen, hogy az orvosok közül többen kiszámolták, mennyi időt is venne igénybe egy ilyen testes lista összeállítása. A svájci modellprogramra hajazó adatsort nagyjából - az ott szerzett tapasztalatokra alapozva - negyven perc alatt lehet felvenni és feltölteni. Ha valakinek 1500 betege van, akkor évente ötszáz beteggel és negyvenórás munkahéttel számolva ez legalább két hónapnyi pluszmunka. Ez bizony nem kevés. S ha már a svájci programot említettük, akkor azt is tudjuk, hogy ott 24 praxisban 18 segítő dolgozott. 

Nem áll rendelkezésre elegendő forrás a törzskartonhoz

Ezt állítják egybehangzóan a szakmai szervezetek vezetői, és mind Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, mind pedig Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke határozottan leszögezi, hogy nem volt szakmai egyeztetés, megkerülésükkel született a rendelet, és ezzel a megoldással nem értenek egyet.

Mindenképpen várják az új egészségügyi vezetés javaslatát, egyeztetési szándékát a törzskarton vezetésével kapcsolatban. A MOK elnöke szerint vagy totális bojkott, vagy számítógépes programmal végrehajtott akció lesz az eredménye a jelenleg hatályos rendeletnek, amire már számtalanszor felhívták a figyelmet. 

Hogy miért nem használják a törzskarton adatsorához a NEAK-nak küldött, a háziorvosi praxisok által készített tételes betegforgalmi jelentést, vagyis az úgynevezett B300-as jelentést, valamint hogy az EESZT miért nem kommunikál a törzskarton rendszerével, kiderül a lap cikkéből.

 

hazipatika.com


 

h i r d e t é s