h i r d e t é s

Nem kell korlátozni a koleszterint és szabad feketét inni

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Nem kell korlátozni a koleszterint és szabad feketét inni

2015. március 12. - 21:38
0 komment

 

570 oldalas szakértői ajánlást készítettek az Egyesült Államokban az egészséges táplálkozás új irányelveiről, amely tartalmaz néhány meglepetést is.

A szakértői anyag zöld jelzést ad a korlátozott mennyiségű koffeinfogyasztásnak, és nem próbálja a továbbiakban kontrollálni az amerikaiak étkezése során bevitt koleszterinjét - olvasható a Medscape.com-on.

Változatosan, egyedi igények szerint

„Erős bizonyítékaink vannak arra, hogy nem szükséges ételcsoportokat kiiktatni, vagy egyetlen diétás módszerhez ragaszkodni az egészséges életmód érdekében” - fejezte ki véleményét Dr. Barbara Millen (Millennium Prevention, Westwood, MA) és Dr. Alice Lichtenstein (Tufts University, Boston, MA) Dr. Barbara Millen (Millennium Prevention, Westwood, MA) a Diétás Irányelvek Tanácsadó Bizottsága (DGAC) elnöke és társelnöke, illetve a tanulmány társszerzői. „Az a jó, ha az emberek változatosan étkeznek annak érdekében, hogy elérjék az egészséges étrend által ajánlott összetételt.

Fotó: Bigstock

A bizottság ajánlásai - amelyet 18 hónapos munkával készítettek elő - „új tudományos bizonyítékokat” idéznek, amelyekkel felülvizsgálják a 2010-es Amerikai Étrendi Tanácsok javaslatait. A bizonyítékok összefoglalását és az ajánlásokat az Amerikai Egyesült Államok Egészségügyi, Humán szolgáltatási és Mezőgazdasági minisztériumainak mutatták be. Ezek a minisztériumok azok, amelyek az Egyesült Államok étkezési ajánlásainak a felelősei. Az említett szervek megfontolják ezeket az ajánlásokat, mielőtt ez év végéig elkészítik a végleges jelentésüket.

Az Egyesült Államokban hozzávetőlegesen 155 millió túlsúlyos vagy elhízott él, és 177 milliónak van krónikus, ám megelőzhető betegsége.

Távlatok

Az egyik legfontosabb változás értelmében a tanácsadó bizottság - amely orvosokból és dietetikusokból áll - hosszútávú képet adott a nemzeti élelmiszer-ellátásról és a fenntartható élelmiszer-választásról, mivel korábban ezt nem tették meg.
A bizonyítékok áttekintése során a bizottság kimondta, hogy megvizsgálta az egészséges diétás módszerek rövid- és hosszútávú fenntarthatóságát, és a modern diéta bizonyos összetevőit, példának okáért a koffeint is.

Bizonyítékok mutatják a bizottság szerint, hogy az egészséges diéta gazdag a növényi alapú ételekben, úgy mint zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, csonthéjasok, illetve sok alacsony kalóriájú állati eredetű élelmiszert tartalmaz, és mindez kapcsolatban van olyan támogatandó környezeti hatásokkal, mint az üvegházhatást okozó gázok alacsonyabb kibocsátása, elfogadhatóbb föld-, víz- és energiafelhasználás.

Az egészséges és fenntartható diétás módszerek új témákat adhatnak a vásárlók neveléséhez és az életmód tanácsadáshoz, amely képes elősegíteni az élelmiszer-biztonságot a mai és az elkövetkező generációk számára” - tették hozzá.

A jelentés néhány meglepetése

Az élelmiszerek környezeti aspektusainak oldalát tekintve a bizottság néhány további meglepetéssel szolgált a riportban. Például az ajánlások kis mértékben eltérnek a korábbiaktól abban, hogy nem korlátozzák az egyének étkezése során bevitt koleszterin mennyiségét.

A 2010. évi diétás tanácsokban a napi koleszterin célt kevesebb, mint 300 mg-ban állapították meg. Most – mondja a bizottság – az étkezés során bevitt koleszterint „nem tartjuk olyan tápanyagnak, amely túlfogyasztható”, és a legfrissebb bizonyítékok szerint „nincs érzékelhető kapcsolat” a szívbetegség és az étkezés során bevitt koleszterin között.

Az ajánlások jó hírrel szolgálnak a kávékedvelőknek is, mert a koffeint nem tartják a továbbiakban már az emberek ellenségének. Tény - ahogy a tanácsadó bizottság mondja - hogy napi 3-5 csésze kávéfogyasztása az egészséges étrend része lehet, és az adatok azt mutatják, hogy a kávé csökkenti a kettes típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez a mennyiség 400 mg koffeinnaponként. A hozzáadott cukor, a zsíros tej vagy a tejszínes kávé viszont nem ajánlott!

Só, cukor, víz

sófogyasztás tekintetében a DGAC leszögezi, hogy az amerikaiak még mindig sokat fogyasztanak belőle, egy amerikai átlagosan 3500 mg-ot naponta. (Itthon ennél jóval több, akár 9000-12000 mg sót is fogyasztunk naponta!)

só

Az étkezési ajánlások szerint, amelyek összhangban vannak az Orvostudományi Intézet véleményével, legalább 1000 mg-mal kellene csökkentenie a nátriumbevitelét a napi étkezése során ahhoz, hogy a napi bevitelt 2300 mg alá vigye le. Viszont változás, hogy a tanácsadó bizottság már nem ajánlja, hogy a napi sófogyasztás csupán 1500 mg legyen a magas vérnyomásúak, cukorbetegek vagy krónikus vesebetegek számára.

A bizottság szintén ajánlja, hogy ne fogyasszunk a napi kalóriabevitel 10%-ánál többet telített zsírból.
Ami a hozzáadott cukrot illeti, ugyanezt a szabályt alkalmazzák: az ajánlások szerint a napi kalória kevesebb mint 10%-a származhat hozzáadott cukorból. Ez a mennyiség 12 teáskanál cukornak felel meg, ám jelenleg az átlag amerikai napi 22-33 teáskanálnyi cukrot fogyaszt el, leginkább gyümölcslevekkel és cukrozott italokkal.

Erre az ajánlás szerzői azt mondják, hogy már kisgyermekkortól a víz legyen szomj oltására alkalmas folyadék, ezt kellene természetesnek tekinteni megszokni a gyerekeknek.

 

szivderito.hu


 

h i r d e t é s