h i r d e t é s

Nem tartóztatja fel többé a menekülteket Törökország

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem tartóztatja fel többé a menekülteket Törökország

2020. február 28. - 17:03

 

Integetve és ujjongva hagyták el a menekültek a nyugat-törökországi Canakkale táborát. Ők abban bíznak, hogy napokon belül elérhetik az Európai Uniót. A török kormány ugyanis nem hajlandó tovább feltartóztatni a menekültáradatot se a déli határon, se pedig az Égei-tenger partvidékén.

Menekültek sétálnak Pazarkulénél a török-görög határátkelőhöz - Fotó: AP Photo/Ergin Yildiz / Euronews

Ankara szerint az Aszad-rezsim december óta tartó offenzívái miatt újabb százezrek hagyták el a szíriai Idlíbet és környékét, ennyi emberrel pedig már nem tudnak megbirkózni a török hatóságok. Arról nem is beszélve, hogy Ankara már nem csak a kurdok, hanem Damaszkusz ellen is küzd, kiváltképp miután a kormányerők légicsapásaiban pénteken 33 török katona vesztette életét.

- Ez az út a Kapikule határ felé. Ahogy láthatják mögöttem, rengeteg menekült indult el az átkelőhöz. A konvoj csütörtök este állt össze és azóta egyre többen csatlakoznak hozzá. Mindenki azért jött Szíriából, hogy Görögországon keresztül elérje az EU-t - számolt be tudósítónk, aki a karavánnal tartott.

Törökország 3,7 millió szíriai menekültet szállásolt el a konfliktus 2011-es kirobbanása óta. A kormánypárt szóvivője, Omer Celik egy interjúban leszögezte: Ankara nem változtat bevándorláspolitikáján, egyszerűen csak nem tud többet tenni. A menedékkérők továbbengedése viszont egyet jelent az EU-val kötött 2016-os megállapodás felrúgásával és így valószínűleg az uniós támogatások felfüggesztésével.

Menekültek értek a görög határra

Menekültek tucatjai értek a török-görög határra, annak hírére, hogy a török határőrök nem fogják feltartóztatni őket.

Az Euronews isztambuli tudósítója azt látta, hogy a török város egy, szíriai menekültek lakta negyedéből több ingyenes busz vitte az embereket a határra pénteken.

Görögország és Bulgária megerősítette a határait

Mind Görögország mind Bulgária megerősítette a Törökországgal közös határait, növelték a határőrök számát. Minden ellenőrzés alatt van, nincs ok az aggodalomra - idézte görög forrását az AFP francia hírügynökség.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök azt mondta, a legszigorúbb határellenőrzést vezetik be. Telefonon fog egyeztetni Recep Tayyip Erdogan török államfővel, tette hozzá.

Bulgáriának 269 kilométer közös határa van Törökországgal, ez egyben az EU külső határa is. Bulgária és Törökország egyaránt NATO-tag.

Az EU felszólította Törökországot, hogy tartsa tiszteletben a kötelezettségvállalásait

Nem értesítették őket hivatalosan arról, hogy Törökország többé nem tartóztatja fel az Európába igyekvő menekülteket, és nem tudnak határ menti mozgolódásokról, közölte pénteken Babar Baloch, az ENSZ menekültügyi Főbiztosságának szóvivője. Hozzátette: naponta körülbelül 100 migráns érkezett Törökországból Görögországba az év első két hónapjában. Az összesen hatezer ember többsége az Égei-tengeren kelt át. (Euronews)


 

h i r d e t é s