h i r d e t é s

Nem törvény, de határozott kérés, hogy a szerelők vegyenek maszkot

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem törvény, de határozott kérés, hogy a szerelők vegyenek maszkot

2020. november 19. - 15:14

 

Az elmúlt 24 órában 432 rosszul "maszkoló" emberrel szemben kellett intézkedni a rendőröknek. Ezrek jelentkeznek az orvosoknál influenzaszerű tünetekkel, de egyelőre úgy tűnik, ok nélkül.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

120 ezer aktív fertőzöttnél is több van már Magyarországon, és megint csaknem 100-an elhunytak a koronavírusos betegek közül, ezért az operatív törzs a csütörtöki Kormányinfó után újra online tájékoztatóba fogott.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, az elmúlt napon 432 személlyel szemben kellett intézkedni a maszkszabályok megsértése miatt. 113 személy ellen szabálysértés miatt kellett feljelentést tenni.

A vendéglátóüzletekben és a közlekedési eszközökön még mindig vannak, akik nem tartják be az előírásokat, 5 esetben ideiglenesen be is kellett zárni vendéglátóhelyet:

  • Szolnokon egy vendéglátóhely tulajdonosa és egy alkalmazottja nem tartotta be a maszkszabályt, 10 napos zárás.
  • Budapest: 3 üzlet bezárására került sor. (Egy lőrinci piaci árusítóhely és két pékség az "áldozat".)

"Folyamatosan csökken az alkalmazott szankciók száma, egyre többen tartják be a szabályokat" - jegyezte meg Kiss Róbert.


A kijárási tilalomról tájékoztató plakát egy debreceni buszmegállóban 2020. november 19-én. A koronavírus-járvány második hulláma miatt november 11-től este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben Magyarországon. A tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kijárási tilalom miatt viszont már csaknem négyezer ember ellen kellett intézkedni.
16 485 hatósági házi karantént ellenőriztek az elmúlt napon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, változatlanul exponenciálisan növekszik a járvány második hulláma.

A védelmi intézkedések folyamatos betartására szólított fel, "mindenki próbál igazolt, hatásos intézkedéseket bevezetni, mi is folyamatosan vizsgáljuk az intézkedések hatékonyságát, az elhunytak számában 4-5 hét alatt várható javulás egy-egy intézkedés után" - ecsetelte.

Kilátásba helyezte, hogy az operatív törzs a jövő héten újabb szigorításokat javasol a kormánynak, de reméli, hogy nem csak a büntetéstől való félelem, hanem a belátás is segít az egyéni védekezésben.

"Ha 95 százalékban viselnénk a maszkot, további megszorító intézkedésekre nem volna szükség" - hivatkozott a WHO intelmeire.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy megjelent a kormányrendelet a következő napok teszteléseiről, ezek a tesztek gyorstesztek lesznek. Egy dolgot a már ismert információkhoz hozzátett: aki pozitívnak bizonyul, azt jeleznie kell a háziorvosának, aki regisztráltatja, ezt követően kezdődik a kontaktkutatás. Megerősítette, a tesztelés önkéntes és ingyenes.

Elismerte, az influenza elleni védőoltásból "többletigény" van - legfőképp a fővárosban -, ezért egy második és egy harmadik szállítmány is elindul célja felé.

"Bizton állíthatom, hogy elegendő vakcina van a birtokunkba" - mondta.
Azt kérte, a gyermekeket is oltassák, a számukra rendelkezésre álló oltásoknak ugyanis csak 20 százaléka fogyott el eddig. Ha ezek az oltások nem fogynak el, megy a felnőtteknek, az ő számukra is alkalmas az oltóanyag - jelezte Müller Cecília.

Rámutatott, az elmúlt héten több mint 9 ezren fordultak háziorvosukhoz influenzaszerű tünetekkel.

Viszont azt is mondta, alacsony az influenzavírus terjedésének mértéke jelenleg.

"Bízzanak az orvosaikban" - húzta alá. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s