h i r d e t é s

Nincs épeszű magyarázat arra, Szijjártó miért engedélyezte Schadl Györgynek a diplomata-útlevelet

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Nincs épeszű magyarázat arra, Szijjártó miért engedélyezte Schadl Györgynek a diplomata-útlevelet

2022. január 21. - 05:32

Csak rendkívül indokolt esetben kaphatott volna Schadl György diplomata-útlevelet, ennek ellenére a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének és a feleségének is volt ilyen okmánya. 

A kép illusztráció! - Forrás: Alfahír

Esetükben Szijjártó Péternek kellett engedélyt adnia arra, hogy diplomata-útlevelet kaphassanak. A gyakorlatban a csókosok nagyon könnyen hozzájuthatnak ilyen okmányhoz, NER-lovagok tucatjainak lehet ilyen, míg az afrikai diplomata-útlevelek az alvilágban keresettek. - írja a hvg.hu

Kormánybarát üzletemberek, NER-lovagok és házastársaik is hozzájuthattak az elmúlt években olyan diplomata-útlevelekhez, amelyek kiadását a jogszabály szerint csak rendkívül indokolt esetben engedélyezhetné Szijjártó Péter külügyminiszter. Hogy pontosan hány ilyen szerencsés ember kapott diplomata-útlevelet, nem tudni, de néha előbukkan egy-egy név.

A kormányban hivatalosan semmilyen tisztséget nem viselő háttérember, Habony Árpád is kapott diplomata-útlevelet, tavaly májusban pedig a Magyar Hang írta meg, hogy a Csíki Sör tulajdonos-vezetője, Lénárd András is ilyen okmánnyal járja a világot. Azt megelőzően Dzsudzsák Balázs labdarúgóról is kiderült, hogy diplomata-útlevéllel utazik.


Szijjártó Péter és Dzsudzsák Balázs. A járványügyi védőtávolság sem lehet akadálya a a sportos diplomata és a diplomata sportoló barátságának - Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Méltó rá

– a focista esetében tavaly ezzel indokolta a külügy a diplomata–útlevél kiadását. Ez az indoklás erősen sántít.

A diplomata–útlevél birtokosát egy sor olyan előny megilleti, amely a magánútlevéllel rendelkezőket nem. Amellett, hogy vízummentesen lehet vele utazni, a diplomata-útlevéllel utazónak például nem kell sorban állnia, nem kell vámvizsgálaton részt vennie, olcsóbban utazhat (mivel az utazása adómentes), de még diplomáciai mentességet is élvez.

Jelenleg több ezer magyar diplomata-útlevél lehet “forgalomban”, de pontos szám nincsen. Azt lehet tudni, hogy 2010-től 2019-ig közel hivatalosan közel 17 ezer ember kapott magyar diplomata-útlevelet. Becslések szerint jelenleg 7-8 ezer diplomata-útlevél lehet kiadva, ez a szám igencsak magasnak számít.


Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A diplomatákon kívül diplomata útlevelet olyan magas rangú állami tisztviselők kaphatnak, mint például az államfő, a kormány tagjai, államtitkárok, alkotmánybírák, a Kúria elnöke, országgyűlési képviselők. A jogszabály tételesen felsorolja a jogosultak körét. Az említetteken kívül olyan személyek is kaphatnak ilyen útlevelet, akik a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külügyminiszter megbízásából utaznak külföldre, az útlevél pedig csak az utazás időtartama alatt érvényes.

A jogszabály azonban elég nagy mozgásteret ad Szijjártó Péternek, aki miniszterként gyakorlatilag bárkinek engedélyezheti diplomata-útlevél kiadását, de csak “rendkívül indokolt” esetben. Schadl György vallomásában azt állította: azért kapott diplomata-útlevelet, hogy a járvány alatt nemzetközi konferenciákra járhasson. Esetében tehát ez lenne az erősen vitatható “rendkívül indokolt” eset. Arra viszont egyáltalán nincs épeszű magyarázat, hogy Schadl felesége miért juthatott hozzá ilyen okmányhoz. Természetesen megkérdeztük erről a minisztériumot, amint választ kapunk tőlük, frissítjük a cikket. Schadl egyébként nagy összegű készpénzzel a csomagjában éppen Dubajba utazott a diplomata-útlevelével, amikor őrizetbe vették.

Míg a kormányzat barátai, főleg üzletemberek, könnyen hozzájuthatnak magyar diplomata-útlevelekhez, addig az efféle kormányzati kapcsolatokkal nem feltétlenül rendelkező bűnözők körében az afrikai országok diplomata-útlevelei a népszerűek. A “diplomatabisznisz” lényege, hogy korrupt országok tisztviselőit fizetik le, akik pénzért adják ki a diplomata-útleveleket.

Néhány éve történt, hogy magyar bűnözők vásároltak méregdrágán afrikai diplomatastátuszt. Az egyik bűnöző azt hitte, hogy ő a Közép-Afrikai Köztársaság utazó nagykövete. Ám amikor egy büntetőeljárás során ezzel próbált védettséget szerezni, kiderült, hogy a diplomata-útlevele hamis, az eladó egyszerűen átverte, nem csak őt, de a társait is.

Az alvilágban azért kedvelik ezeket az okmányokat, mert azt gondolják, hogy egy büntetőeljárás során diplomáciai védettséget nyújtanak. Ami persze illuzórikus. Emlékezetes, hogy 2020 decemberében Ukrajnában a hatóságok cigarettacsempészés közben tetten érték Legény Zsoltot, aki 2010 és 2014 között az MSZP parlamenti képviselője volt. Legénynek magyar diplomata-útlevele volt, amit korábban az MSZP kérvényezett a külügynél, mondván, hogy a politikus a párt külügyi kapcsolatait segíti szakértőként. Amikor Legényt az ukránok elkapták, a külügy visszavonta a diplomata-útlevelét. (hvg.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s