h i r d e t é s

Női elnököt látna szívesen a The New York Times

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Női elnököt látna szívesen a The New York Times

2020. január 20. - 17:30

 

A The New York Times Amy Klobuchar minnesotai vagy Elizabeth Warren massachusettsi szenátort látná szívesen az Egyesült Államok elnökeként - derül ki a lap hétfői számában közzétett szerkesztőségi állásfoglalásból.

Amy Klobuchar (b) minnesotai és Elizabeth Warren (j) massachusettsi szenátort - Képek forrás: wikipedia

Az újság szakított a hagyományokkal, és jóval a februári iowai előválasztások előtt közzétette, hogy kit támogat. Először fordul elő az is, hogy a nem egy, hanem két politikust biztosít a támogatásáról.

A szerkesztőség decemberben hosszas interjúkat készített több demokrata párti elnökjelölt-aspiránssal, és végül négy politikus maradt a lap által támogatandók listáján: Warren és Klobuchar mellett Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere és Cory Booker, New Jersey egyik szenátora. Booker januárban kiszállt az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből.

A szokatlanul hosszú, két teljes oldalon megjelentetett szerkesztőségi állásfoglalásában a The New York Times Klobuchart és Warrent a stabilitás és az új eszmék leghatékonyabb szószólóinak minősítette.
Méltatásában a lap Warrent "tehetséges elbeszélőként" jellemezte, aki "elegánsan mondja el, hogyan segíti a gazdasági rendszer csakis a gazdagokat". A The New York Times elismeréssel adózott a massachusettsi szenátor gazdasági reformok melletti és korrupció elleni elkötelezettsége előtt és elismerte jártasságát a külpolitikában is.

Olyan politikusként jellemezte őt, aki komolyan veszi a politizálást. A szerkesztőség vezetői ugyanakkor kiemelték, hogy a konzervatív szövetségi bírói kar "jelentős" akadályokat gördíthet Warren progresszívnak nevezett törekvései megvalósítása elé.

A lap bírálta Warren egyes - elsősorban a kampánya elején hangoztatott - megközelítéseit, miszerint önmagát gyakran a megosztó "ők és mi" politizálás jelöltjeként jellemezte. "A Warren jelöléséig vezető út kihívásokkal teli, de nem nehéz elképzelni" - olvasható a szerkesztőségi cikkben.

A lap Amy Klobuchart "a demokrata párti közép" képviselőjeként jellemezte, és úgy vélekedett, hogy egy általa vezetett kormányzatnak van a legnagyobb esélye "a progresszív tervek megvalósítására". A minnesotai szenátort kompromisszumképes tárgyalónak nevezte, aki képes a Demokrata Párt liberális és mérsékelt szárnyát összebékíteni és képes lehet az egész ország egyesítésére is.

A The New York Times emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Klobucharnak a stílusa miatt meglehetősen sok gondja volt a munkatársaival, és ez problémát jelenthet, tekintettel arra, hogy bármely amerikai elnöknek képesnek kell lennie úgy bánni a munkatársaival, hogy ne távozzanak a csapatból.

A lap megjegyezte: néhány politikusnak, köztük Joe Biden volt alelnöknek, Donald Trump jelenlegi és Bill Clinton volt elnöknek szintén szemére vetették nyers stílusukat, ez a férfi politikusok esetében nem jelent politikai értelemben vett sebezhetőséget. De Klobuchar "elismerte, hogy kemény főnök, és ígéretet tett arra, hogy jobban fogja csinálni" - tette hozzá a The New York Times.

Amy Klobuchar egyébként Minnesotában rendkívül népszerű. A 2016-os elnökválasztásokon Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje az állam 87 megyéjéből csak 9 megyében tudott győzni, míg a 2018-as félidős választásokon Klobuchar Minnesota 51 megyéjében aratott győzelmet. "Túl korai lenne leírnunk Klobuchart" - jegyezte meg a lap.

A két demokrata párti politikus támogatásáról szóló állásfoglalásában a The New York Times utalt arra is, hogy Donald Trump szerinte veszélyt jelent a demokráciára. Egyben leszögezte, hogy a jelenlegi elnok a pártjában "csaknem egyöntetű" támogatást élvez, és "a demokraták okosan teszik, ha elismerik, hogy Trump Amerika jövőjéről alkotott vízióját amerikaiak milliói osztják". (MTI)


 

h i r d e t é s