h i r d e t é s

"Orbán a tanácsrendszert hozza vissza rosszabb változatban"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"Orbán a tanácsrendszert hozza vissza rosszabb változatban"

2020. november 21. - 17:03

 

Balogh József, Győr egykori szocialista polgármestere egy interjúban értékelte a Borkai-érát, a helyi baloldalt, valamint a jelenlegi városvezető ténykedését. Akadtak erős mondatai.

"Az Orbán Viktor által kiépített önkormányzati rendszer gyakorlatilag a tanácsrendszert hozza vissza rosszabb változatban" – többek között ez az állítás is szerepel abban az interjúban, amit az ugytudjuk.hu készített Balogh Józseffel, Győr egykori szocialista polgármesterével.

Balogh, aki a rendszerváltás előtt tanácselnökként, majd 1994–2006 között polgármesterként irányította a várost, úgy látja, a hetvenes–nyolcvanas években a helyi hatóságoknak sokkal nagyobb önállósága volt, mint jelenleg. Szerinte az intézmények autonómiáját most annyira korlátozzák, amit a nyolcvanas években már nem lehetett elképzelni.

Az interjúban Balogh értékelte az őt követő, fideszes polgármesterek munkáját is.

"Borkai alatt a város rendkívül gyorsan fejlődött gazdaságilag, szellemileg; az infrastruktúra, és főleg sportlétesítmények tekintetében. Nyugodt lelkiismerettel mondhatom: az elődök munkájára építve a Borkai-éra volt a város egyik aranykora. (…) Igaz, a szociális feszültségek megmaradtak. Borkai legnagyobb hibája az volt, hogy befolyása alá került az egyik nagyobb, haszonleső lobbicsoportnak, és morálisan megbukott."

Balogh azt állítja, korrekt kapcsolata volt Borkaival, akit időben figyelmeztetett, hogy egyes munkatársai félrevihetik őt. "Borkai úgy látta, hogy a város szekere úgyis megy, az Audi hozza a beruházásokat, a sportlétesítményekkel negyedik lábat növesztett a város – arra gondolt, hogy minek neki annyit dolgozni? Félrevitték a haszonleső lobbisták. Például Rákosfalvy a város jogásza volt, az Ipari Park jogásza volt, meg az Audi-ügyletet lebonyolító cég jogásza volt. Aki ennyit hatalmat kap, az zsebre fog dolgozni."

Balogh hosszasan beszél arról, hogy a távozása után miért nem sikerült a helyi baloldalnak versenyképes utódot találni a helyére. Az érvelése igen meglepő: "Én nem helyeseltem, hogy Kun András legyen a jelölt. Egyrészt a megjelenése… Ne értsen félre, okos fiú. Mindig azt mondtam neki, hogy te vagy a legokosabb közöttünk, de nagyon kellemetlen a megjelenésed. Emellett engem a zsidó hitközség külön megkért, hogy ne indítsunk zsidó jelöltet. Ezt András nem látta be. Úgy tribliztem ezt ki, hogy behoztam a Kadler Gusztit, aki élsportoló, vállalkozó, mellesleg szintén zsidó. Ő meg visszalépett. Ebből lett a kalamajka, ami oda vezetett, hogy buktunk egy nagyot."

A volt polgármester úgy véli, hogy Győr egy pragmatikus város, nem szélsőséges, de jobboldalra húz. A várost jelenleg irányító Dézsi Csaba Andrásról nagyon jó véleménnyel van, például azért, mert húsz éve kardiológusként ő kezeli Balogh József szívét. Igaz, a politikai tevékenységéről kevésbé hízelgő a véleménye: "Dézsi polgármester úgy akarja kisöpörni a lobbibefolyást a városházáról, hogy az eltüntetett, illetve kiszorított emberek helyére Budapestről ejtőernyőznek be Fidesz-közeli embereket."

Ráadásul Balogh szerint Dézsi az Orbán Viktor-féle vezetési stílust képviseli: "lényeges kérdésekben csak és kizárólag ő dönthet, de még a kevésbé lényeges kérdésekben is az ő jóváhagyása kell döntésekhez. A közgyűlés mint testület csak formálisan működik, de Dézsinek kiépült egy saját udvartartása a biztosokkal." (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s