fbpx Összezsugorítja a legagresszívebb agydaganatot egy új mágneses sisak | CIVILHETES

h i r d e t é s

Összezsugorítja a legagresszívebb agydaganatot egy új mágneses sisak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Összezsugorítja a legagresszívebb agydaganatot egy új mágneses sisak

2021. szeptember 27. - 11:29

 

A sisak naponta hat órán át tartó viselése segített 30%-kal csökkenteni a rákos területek kiterjedését egy végső stádiumban lévő beteg esetében.

Forrás: Frontiers in Oncology

A glioblastoma az egyik legagresszívebb rákfajta, amely az idegrendszer glia sejtjeit támadja és gyors terjedése miatt a gyógyulási aránya meglehetősen alacsony. A sikeres kezelése sokszor nehézségekbe ütközik, mivel a betegeknél gyakori, hogy nem tolerálják jól a kemoterápiát, a műtéti eltávolítás viszont bonyolult művelet, ami ugyan ad pár év haladékot a betegek számára, de a teljes gyógyulást nem garantálja.

Amerikai kutatók azonban új módszert fejlesztettek a daganat kezelésére, amely a tesztek szerint hatásosan redukálja a rákos sejtek kiterjedésének méretét. A módszer egy egyszerű sisak viselésén alapul, amely mágneses mezőt generál és ezzel módosítja a rákos sejtek működését. Az eszközben erős mágnesek találhatóak, ezeket nagy sebességgel pörgetik az elektromos motorok, amelyeknek a fordulatszáma és a időzítése egy programozható mikrokontroller segítségével történik, amit akkumulátor működtet - írja Santosh Helekar, a Houstoni Metodista Kutatóintézet munkatársa.

Hogy a mágnesek elhelyezkedése a fej közvetlen közelében kevésbé legyen zavaró, a szerkezetet hang-, és hőszigetelő réteg veszi körbe, a fordulatszámot pedig az adott kezeléshez lehet igazítani. A mágneses mező szerepe a mitokondriális elektronközvetítésben rejlik, amit a mágneses hatás megszakít, mivel a szabadgyökök elektronjainak spinje módosul az oszcilláció ütemében. Az eszköz növeli a ROS (reactive oxygen species) jelenlétét a rákos sejtekben, de a sejttenyészetek tanúsága szerint, az egészséges sejtekre nincs káros hatással. A rákos megbetegedések kezelése során az egyik legnagyobb probléma, hogy a terápia nem csak a rákos, hanem a többi sejtet is negatívan befolyásolhatja, ezért lényeges szempont, hogy a mágneses módszerrel ez a hátrány kiküszöbölhető.

A sisakot nem csak állatokon, hanem emberen is tesztelték és ennek során az is bebizonyosodott, hogy a sisak használata nem jár semmilyen komolyabb mellékhatással, viszont a hatása egyértelműen pozitív: a kezelés után a páciens végső stádiumban lévő, már többször is kiújult daganata 30%-kal csökkent eredeti méretéhez képest.

A kezelés, bár hosszú ideig tart, de nagyon egyszerű: csak fel kell csatolni a készüléket a fejre és naponta néhány órát eltölteni benne. A beteg, akin tesztelték az "onkomágneses" eszközt, egy hónapon át minden hétköznap napi hat órát viselte a sisakot, két órás szakaszokban. Az egerek esetében, melyek agyába szintén emberi glioblastoma sejteket ültettek, hasonló pozitív eredményt értek el a kutatók. Jelenleg a kutatások még csak a korai szakaszban tartanak, a módszer pontos hatását és embereken való alkalmazásának lehetőségeit még a következő időkben térképezik fel, valamint a későbbiekben a nemzetközi partnerekkel való együttműködés is további információkkal szolgálhat arról, hogy más típusú rákos megbetegedések esetében hogyan szerepel a sisak.

A kutatók reményei szerint a készülék teljesen új formáját hozhatja el a daganatok kezelésének, mivel, ahogy tanulmányukban írják, ez az első eset, hogy nem-invazív módszerrel sikerült ilyen nagy mértékben csökkenteni a glioblastoma kiterjedését az agyban. (raketa.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s