h i r d e t é s


Parlamenti választások a látványcivilizáció korában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Parlamenti választások a látványcivilizáció korában

2018. január 13. - 06:57

 

A jó politikát lehetett segíteni jó propagandával, de a rossz politikát nem lehetett eladni semmilyen "púderrel".

Ez változott meg gyökeresen, 2018-ra!

Úgy látszik, hogy a „látványcivilizáció” korában a propaganda (politikai marketing) képes a rossz politikai terméket is rásózni a szavazópolgárokra.

2014-ben a leadott voksok arról tanúskodtak, hogy változások álltak be az emberek politikai magatartását és döntését befolyásoló tényezőkben. Korábban az emberek (szavazók) forintban mérték (a zsebükön keresztül) a kormányzati munka sikerességét/kudarcát. A propaganda és a valóság csatájából mindig az utóbbi került ki győztesen.

A jó politikát lehetett segíteni jó propagandával, de a rossz politikát nem lehetett eladni semmilyen púderrel. Nos, ez változott meg.

A médiapolitizálással szemben esélytelen a reálpolitika tárgyszerű, okszerű, őszinte kommunikációja, mert a „vevő” nem akarja, nem tudja, nem képes értékelni a látvány mögött lévő tartalmat. Különösen az alacsonyabb státuszú befogadók kiszolgáltatottak a kormányzati propaganda-gépezetnek.

Vélhetően ebből fakad a baloldal egyik problémája: az „üzenetei” túlságosan „körülményesek” és a megjelenés tömege sem éri el a kívánatos mértéket.

Ezen a helyzeten nagyobb intellektuális erővel és több pénzzel lehetne ugyan változtatni, de az elmúlt fél évszázadban a szocialisták főztje már többször odakozmált a politikai látványkonyhában, ezért a zsigereikben óvatosak.

Vélhetően trendfordulóra várnak, mert az is igaz, hogy a politikai kábulatból az emberek egy idő után felébrednek és akkor a valósággal üzletelő pártokhoz menekülnek. A politikai irányultságok változása kapcsolatba hozható a modern technológia változásával, de ne feledjük, hogy a könyvnyomtatás, a rotációs nyomás vagy a televíziózás is hozott akkora fordulatot a maga korában, mint manapság az internet.h i r d e t é s

betöltés..

;