fbpx Pénteken borongós, csapadékos idő lesz, eső, havas eső, hó egyaránt előfordul | CIVILHETES

h i r d e t é s

Pénteken borongós, csapadékos idő lesz, eső, havas eső, hó egyaránt előfordul

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Pénteken borongós, csapadékos idő lesz, eső, havas eső, hó egyaránt előfordul

2021. november 26. - 05:45

 

Péntekre egy mediterrán ciklon hoz borongós, esős időt, de délután nyugaton, északnyugaton helyenként az esőt havas eső, a magasabb hegycsúcsokon pedig havazás válthatja fel.

Túlnyomóan borult időre számíthatunk, legfeljebb estétől vékonyodhat, szakadozhat kissé a felhőzet. Délnyugat felől egy kiterjedt csapadékzóna éri el hazánkat, amely csak lassan vonul észak felé. A Dunántúlon kiadósabb csapadékra van kilátás.
Az eső mellett előbb Sopron és az Alpokalja térségében, később a Dunántúl nyugati és északi részein, a Bakonyban, illetve az Északi-középhegység magasabban fekvő helyein havas eső, havazás is előfordulhat. A délkeleti, a Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szelet kísérhetik élénk, helyenként erős lökések, majd délutántól egyre nagyobb területen nyugatira, délnyugatira fordul a szél.
A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 1 és 9 fok között várható, északnyugaton számíthatunk az alacsonyabb értékekre. Késő estére -1 és +7 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szombaton több tájegységünkön előfordulhat kisebb eső, illetve átmeneti záporok a rövid napos időszakok mellett, kezdetben néhol havas eső is eshet, illetve nyugaton szállingózhat a hó. Csak helyenként élénkülhet meg a délkeleti szél. Napközben 2-12 fokra van kilátás, délen, délkeleten lehet enyhébb az idő.

Vasárnap újabb csapadékzóna halad át az ország fölött nyugatról kelet felé, többnyire eső, zápor várható, de nyugaton és északon a magasabban fekvő tájakon havas eső, a hegyekben átmenetileg havazás is kialakulhat. Helyenként élénk lesz a szél. Délután 3 és 13 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Erős kettősfronti hatás érvényesül, emiatt keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás, fejfájás, migrén, ízületi-, görcsös- és gyulladásos panaszok, szédülés, rosszullét, alvászavar, dekoncentráltság egyaránt jelentkezhet. A szelesebb tájakon élők körében erős fejfájás is előfordulhat.

A csapadékos, borongós időben lehangoltak, kedvtelenek lehetünk, alacsony lesz hő- és komfortérzetünk.

Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

Erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, figyeljünk a megfelelő vitamin-utánpótlásra!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s