h i r d e t é s


Piszkos pénz!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Piszkos pénz!

2017. október 17. - 08:35

 

Már az átlagpolgárnak is feltűnt, hogy nagyon sok fekete pénz mozog a Fidesz és a kormány háza táján.

A kép illusztráció! - Forrás: police.hu

Ennek egy része hagyományos korrupció, kreatív párttámogatás (ÁFA - csalások elnézése, szubjektív pályázati elbírálás, pozíciók osztogatása, stb), amely egyes képviselők, támogatók, piszkos ügyeket végzô csicskák kifizetését szolgálja.

Annyi kitapintható ebből a körből, hogy képviselői vagyonnyilatkozatokban nagy lyukak tátongnak, nagyobb a vagyongyarapodás, mint a legális pénzkereset. Van azonban egy másik szegmens, ahol irdatlan pénzek, milliárdok keletkeznek (MNB alapítványok, MET, Századvég), ami túlmutat a személyes zsírosodáson.

Úgy tűnik, hogy kenőpénzeket keletkeztetnek, amelyeket bizonyos „alkotmányos költségként” használhatnak fel a külkapcsolatokban, a nemzetközi média befolyásolásában, sportügyekben, stb. Ennek régi hagyománya van a politikában, régi uralkodóink is éltek vele.

Nos, ezen a ponton érdekes az amerikaiak módszere, akik a pénzek útját követik, elemzik és minden gyanús a számukra, ami nem átlátható. A cégeiknek tiltják a korrupciót, de minden segítséget megadnak nekik, ha átverik őket.

Amerikai és német nyomásra egyre szűkebb térre korlátozódik a banktitok. Arról pedig csak elképzeléseink lehetnek, hogy más eszközökkel is szimatolnak pénzmozgások után.

A közvélemény egy részét foglalkoztatja, hogy a Fidesz pénzesőjét élvező emberekkel mi lesz a hatalom elvesztése, a kormányzati ernyő megszűnése után. Hogyan lehet békésen élvezni a megszerzett vagyont?

Simicska és Orbán között ezen a téren is lehetett nézeteltérés. Simicska a maga módján egy konzervatív pártfinanszírozó volt. Elnyerte az EU-támogatást, megépítette belőle az utat és hidat, közben a pártnak és magának valamennyit lenyúlt belőle.

A dolog rendben van, mert az EU leellenőrzi, csekkolja és a lopott pénz legalitást nyer.

Ehhez képest más pályán mozog Orbán Paks II-es biznisze, a MET ügylet, az állampolgári kötvény és több más pénzszerző projekt, ahol off-shore vagy más pénznyelők vannak a rendszerben, hatalmas pénzek mozoghatnak táskában.

Ilyen ügyeket bonyolítani nem életbiztosítás.

A pénzt az is figyeli, aki adja, az is, aki nem kap belőle és az is, aki a végállomáson vár. Nagyképűen egy olyan megállapítás is megkockáztatható, hogy Orbán új hatalomtechnikai (maffia) módszerei meghaladták Simicska kockázatviselő képességét.

Nem is szólva arról, hogy a pénzek nagyságrendjének megnövekedése miatt az elmúlt években már létrejöhetett kettőjük között egy bizalmi deficit.

Tudni lehet, hogy az első kormányzás idején a tokaji székház 4–5 milliós tételéről szólt a „taggyűlés” vagy a kőbánya feltőkésítéséről. Hol vagyunk már ettől?

Szóval: a lopott pénzek nagyságrendje elérte a svájci banktitkokat fürkésző, az amerikaiak figyelmét felkeltő és a nemzetközi újságírók érdeklődését kiváltó mértékeket.

Több helyen is osztanak, szoroznak és kérdik, hogy miből, kinek, miért?

Valakinek egyszer tartani kell a hátát és vinni a balhét?

Ami a miniszterelnök-váltást illeti, még nem tartunk ott, hogy erről beszéljünk. Egyébként, ha bekövetkezik a kormánypártok erodálódása, kérdés, hogy Orbán okosabb lesz-e, mint Gyurcsány volt és nem vár a teljes kifulladásig és lemerülésig.h i r d e t é s

betöltés...

;