h i r d e t é s

Ragaszkodik a Magyarországnak szánt források befagyasztásához az EP

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Ragaszkodik a Magyarországnak szánt források befagyasztásához az EP

2022. november 24. - 14:04

Az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalásában egyetértett az Európai Bizottság negatív értékelésével, amely a korrupcióellenes magyar vállalások teljesítésére vonatkoztak.

Szavazás az EP-ben 2022. november 24-én - Forrás: Fred MARVAUX/ European Union 2022/EP

A Parlament 416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban kijelentette, hogy „a Bizottság és a magyar kormány által megtárgyalt 17 intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit jelenleg fenyegető rendszerszintű kockázat kezeléséhez", még akkor sem, ha azokat teljes mértékben végrehajtják.

Kijelentették azt is, hogy Magyarország nyomásgyakorlás céljából visszaél az Tanács egyhangúsági szabályával, ezért az Európai Bizottságnak mindaddig nem kellene jóváhagynia a magyar tervet, amíg az ország teljes mértékben végre nem hajtja az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága valamennyi vonatkozó ítéletét.

A szavazás eredménye nem meglepő, miután az Európai Parlament keddi, Magyarországgal kapcsolatos vitáján már elmondták az EP-képviselők, hogy nem elégedettek a magyar kormány által vállalt 17 korrupcióellenes intézkedéssel. Az EP három legnagyobb frakciójának képviselői szerint semmi bizonyíték nincs,  az idő hiányában nem is lehet, arra, hogy a magyar intézkedések hatékonyak.

Fidesz: szégyen, hogy a magyar baloldali EP-képviselők azt akarják, hogy a magyarok ne kapjanak uniós forrásokat

 A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elutasította az EP állásfoglalását, mely szerintük "nem kevesebbről szól, mintsem hogy politikai büntetésként mindenáron vegyék el a magyarok millióitól a jog szerint nekik járó uniós pénzeket".

"A magyar baloldali képviselők teljes mellszélességgel azt támogatták, hogy vegyék el az uniós forrásokat a pedagógusok béremelésétől, a magyar önkormányzatoktól, a magyar kis- és közepes vállalkozásoktól, a kórházaktól, a közlekedés fejlesztésétől, a környezetvédelmi és energetikai beruházásoktól - fogalmazott Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője

A Bizottság is a befagyasztás mellett áll

Majdnem a legrosszabb forgatókönyv várható Magyarország számára az Európai Bizottsággal folytatott jogállamisági egyeztetések eredményeként. Az Euronews megbízható forrásokból úgy értesült, hogy a Bizottság olyan javaslatot fog tenni, ami pénzügyileg azt jelenti, hogy Magyarország egyhamar nem jut hozzá az 5,8 milliárd eurós, vissza nem térítendő helyreállítási forráshoz, és a korrupciós kockázatok miatt 7,5 milliárd euró befagyasztására is számíthat.

A magyar kormány számára pozitívum, hogy a nemzeti tervének elfogadását javasolja a Bizottság, ugyanis ennek még az idén meg kell történnie. Különben Magyarország számára elérhetetlenné válna az összeg 70 százaléka (4 milliárd euró). (Euronews)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky