h i r d e t é s

Rejtélyes objektum küld jeleket az egyik szupermasszív fekete lyuk mellől

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rejtélyes objektum küld jeleket az egyik szupermasszív fekete lyuk mellől

2017. május 29. - 11:40

 

Egy, a tudósok által egyelőre nem pontosan beazonosított objektumot észleltek a Cygnus A rádiógalaxis nagyon nagy tömegű fekete lyukának környékén.

Fotó: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF

A tőlünk 800 millió fényévnyire lévő Cygnus A az ismert világegyetem egyik legintenzívebb rádióhullám-kibocsátó galaxisa. Közel 80 évek vizsgálják, három évtizede már a VLA rádiótávcső-rendszerrel is.

Egészen idáig egyetlen rádióforrást azonosítottak benne, ez pedig a galaxisban lévő nagyon nagy tömegű, azaz szupermasszív fekete lyuk. Az Astrophysical Journal című folyóiratban közzétett friss eredmények szerint azonban a VLA-val vizsgálódó tudósok a legutóbbi felvételeket arra lettek figyelmesek, hogy egy új objektum jelent meg – csillagászati mértékben számolva – nem messze az ismert fekete lyuktól.

A tudósok szerint azért fontos felfedezés a mostani, mert az új objektum sok mindent elárulhat a galaxis eddigi történetéről. A John Moores Egyetem Asztrofizikai Kutatóintézetének szakemberei szerint a rádióhullámok formájában bemért jel vagy egy igen ritka szupernóvából, vagy egy szupermasszív fekete lyukból érkezik – egyelőre nem tudják, hogy melyikről van szó.

Ha ez utóbbi, akkor ez a két objektum lenne az általunk ismert szupermasszív fekete lyukak közül a két legközelebbi: egymástól 1500 fényévre vannak. A szupermasszív fekete lyukak ilyen szintű közelgésének oka lehet például az, hogy a Cygnus A – csillagászati léptékekben számolva – nem régen egy másik galaxissal ütközött.

Forrás: hvg.hu, Astophysical Journal / rejtelyekszigete.com


 

Kommentek

h i r d e t é s