h i r d e t é s

Rengetegen isznak és cigarettáznak a magyar fiatalok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rengetegen isznak és cigarettáznak a magyar fiatalok

2015. szeptember 07. - 15:52
0 komment

 

A legfrissebb felmérés szerint, melynek eredményeit nemrégiben publikálta a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, kiderül, hogy a fiatalok jelentős része egészségtelenül táplálkozik, rendszeresen dohányzik és életének szerves részét képezi az alkoholizálás.

Sokan már 14-15 éves korukban belekezdenek...

Az önpusztításban sajnos mi magyarok már réges-régen a világ élmezőnyében vagyunk. Ellenben aki mindeddig azt hitte, hogy elsősorban a felnőtt lakosságra igaz mindez, hát sajnos tévedett.

A széles spektrumú adatvétel során 5500 felnőttet, illetve 7500 ötödikest, hetedikest és kilencedikest kérdeztek arról, hogy milyen kapcsolatot ápolnak a legnépszerűbb mérgekkel: az alkohollal, a dohánnyal és a gyorséttermi kajával. Az eredmény valóban lesújtó.

Már az alapoknál is baj, van, hiszen kiderül, hogy a tizenévesek mintegy 50%-a, azaz minden második fiatal naponta fogyaszt koffeintartalmú italokat (kávét, energiaitalt, kólát, erős teákat), illetve minden harmadik tizenéves napi étkezésének szerves részét képezik az olyan ételek, mint a hamburger, a hot dog, vagy éppen a chips.

De menjünk tovább.

A 14-15 évesek 50%-a életében legalább egy alkalommal már dohányzott, ellenben a 7500 megkérdezett diák harmada rendszeres dohányos.

Az is kiderül a tesztsor összetettségének köszönhetően, hogy a dohányzó tinik 80%-ának legalább az egyik szülője is dohányos, így a szokás – talán kissé túlzóan hangzik –, de mintegy öröklődik szülőről gyermekre.

Ráadásul akik nem túl rózsásan ítélik meg élethelyzetüket, gyakrabban kezdenek dohányozni, s nagyon hamar függővé is válnak.

Az alkohollal is veszélyesen jó viszonyt ápolnak a tinédzserek. Az ötödikesek 22%-a, a hetedikesek 44%-a, míg a kilencedikesek 79%-a közvetlen kapcsolatba került már legalább minimális mértékben az alkohollal. A 14-15 évesek harmada a teszt kitöltéséhez képest elmúlt egy hónapban is volt részeg, s az ő 41%-uk mindezt az ellazulás keresésével magyarázta.

A tapasztatok szerint aránylag a legnagyobb ellenállást azok mutatják, akik két édes szülővel élnek, jelentős időt töltenek a családjukkal, illetve szüleik komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy távol tartsák gyermeküket az italozástól és a dohányzástól.

 

(Fotó: addictus.blog.hu)


 

h i r d e t é s