h i r d e t é s

Rétvári úr Mária országában olyasmit próbál "eladni”, ami az elemi gazdaságtani doktrínák alapján képtelenség!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rétvári úr Mária országában olyasmit próbál "eladni”, ami az elemi gazdaságtani doktrínák alapján képtelenség!

2017. október 18. - 16:01

 

Arra jó a nyilatkozata, hogy mindenki értse: ennek éppen az ellenkezője felel meg a valóságnak és a tapasztalatoknak, nem csak a tudományos értelmezésnek.

Forrás: KDNP.hu

A gazdasági növekedésről és a szegénység, valamint a munkanélküliség növekedéséről (ennek összefüggéséről). 

Azt lehetne felszínesen gondolni, hogy a tőke felhalmozásával a munka iránti keresletnek is növekednie kell. Ez azonban egyáltalán nem így van. Mivel a bérmunkát a forgóeszközök között számolják el, ebből fizetik a munkaerőt, a munka iránti kereslet ellentétes mozgású a tőke akkumulációjával. Minél nagyobb a tőke felhalmozása, növekedése, a munka vásárlására fordított rész annál kisebb.

A teljes tőkemennyiség növekedésével növekszik ugyan a forgótőke abszolút összege, az állandó tőkéhez viszonyított aránya azonban egyre kisebb.

A bér nagysága a munkanélküliek szaporodásától és fogyásától függ, aminek arányait mindig a profit lehetőségei szabják meg. A profit nagysága az értéktöbblet nagyságától függ: a fizetetlen munkának a megfizetett munkához való viszonyától. Az egyik csak a másik rovására növekedhet.

Minél nagyobb tehát a tőke felhalmozása, (a fizetetlen munka akkumulációja) a munkavállalói populáció szociális helyzete annál rosszabb. A tőke felhalmozásának, a nyomor felhalmozódása felel meg.

A tőke akkumulációjának a nyomor, a kínzó munka, szolgaság, tudatlanság, erkölcsi züllés az ellenpólusa. A tőkefelhalmozás ellentétes a megfizetett munka mennyiségének növekedésével.


 

h i r d e t é s