h i r d e t é s

Rezeg a léc, már a Fidesz-szavazók is elvesztették a jövőbe vetett hitüket

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Rezeg a léc, már a Fidesz-szavazók is elvesztették a jövőbe vetett hitüket

2023. január 23. - 15:38

Anyagi kilátásaikat tekintve meglehetősen borúlátóak a magyar választók: a megkérdezettek fele arra számít, hogy anyagi helyzete romlani fog 2023-ban.

A 2021-es évkezdéskor, a koronavírus-járvány derekán az optimisták aránya háromszorosa volt a pesszimistákénak (18 százalék a 6 százalékkal szemben), 2023-ra azonban a borúlátók aránya ötszöröse a bizakodókénak, tehát a közvélemény gyökeresen negatív irányba fordult.

A Fidesz szavazótáborán belül is borúsabbak lettek a kilátások, az ellenzéki oldalon pedig szinte eltűntek a bizakodó választók – derült ki a Republicon Intézet legújabb kutatásából.

A Republicon Intézet az anyagi helyzetre vonatkozó kilátásokra is rákérdezett:

  • a válaszadók mindössze 8 százaléka véli úgy, hogy 2023-ban javulni fog az anyagi helyzete;
  • további 20 százalék arra számít, hogy az anyagi helyzete nem fog változni ebben az évben, és 46 százalék gondolja úgy, hogy 2023-ban romlani fog az anyagi helyzete;
  • a válaszadók 26 százaléka bizonytalan választ adott, azaz a kérdezettek több mint negyede nem tudja megállapítani, mit tartogat számára a 2023-as év.

A relatív többség tehát arra számít, romlani fog az anyagi helyzete, és az összes megkérdezett közel háromnegyede pedig vagy romlásra számít, vagy bizonytalan.

Pártállástól függetlenül romló anyagi helyzetre számítunk

2023-ra a bizakodó Fidesz-szavazók aránya megfeleződött, 16 százalék számít javulásra és 31 százalék romlásra, a borúlátók aránya tehát kétszerese a bizakodókénak. Az ellenzéki oldalon mostanra szinte eltűntek a bizakodó válaszadók, nagy mértékű anyagi bizonytalanság és kilátástalanság rajzolódik ki a válaszokból.

2021 januárjában a Fidesz-szavazók egyharmada arra számított, javulni fog a vagyoni helyzete, míg mindössze egy százalékuk számított romlásra, azaz a bizakodók aránya harmincszorosa volt a pesszimistákénak.

2023-ra a bizakodó Fidesz-szavazók aránya megfeleződött, 16 százalék számít javulásra, és 31 százalék romlásra, a pesszimisták aránya tehát kétszerese a bizakodókénak, azaz ebben a csoportban is teljesen megfordult a pozitív-negatív várakozások aránya.

Ráadásul, míg 2021-ben csupán 6 százalékuk volt bizonytalan, jelenleg a Fidesz-szavazók 38 százaléka adott bizonytalan választ.

Most az ellenzékiek 20 százaléka nem számított semmilyen változásra, és 59 százalék számít arra, hogy romlani fog anyagi helyzete, szemben a két évvel ezelőtti állapottal, amikor csak az ellenzékiek 11 százaléka volt pesszimista. 2021-ben nem volt nagy eltérés az optimisták és pesszimisták aránya között, 2023 elején azonban a borúlátók aránya 15-szörösen meghaladja a bizakodók arányát.

Az ellenzékiek körében a bizonytalan válaszadók aránya is 10 százalékponttal nőtt 2021 óta, 18 százalékuk nem tudja, mit tartogat számára a 2023-as év. Az ellenzéki oldalon mostanra szinte eltűntek a bizakodó válaszadók, nagy mértékű anyagi bizonytalanság és kilátástalanság figyelhető meg a válaszokból. (napi.hu)