h i r d e t é s

Szelektív hulladék az Orbán kormány módjára!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szelektív hulladék az Orbán kormány módjára!

2018. szeptember 23. - 10:17

 

Fegyelmezetten hagyjuk magunkat megkárosítani?

Fotó: Soós Tibor

Idők és erkölcsök: bevezetés.

Meg kell mondani, hogy a lopás nem csak erkölcsi kérdés, hanem büntető törvénykönyvi. Tanult jogászok mondják, akiknek hiszek.

A bűnözést nem lehet definiálni az egyes körülményektől függően. Legfeljebb súlyosbító vagy enyhítő lehet. Egyszóval nincs sok különbség a bűn megállapításában, ha az éhező gyerekének az anya kenyeret lop, és amikor szervezetten közvagyont lopnak. A körülmények között csak különbözőség lehet a megítélésben, de a lopás ténye az tény marad.

Történetem a szelektív hulladékkal!

Egy németországi szervezet meghívására Németországban töltöttem (munkával) egy kis időt, nem olyan régen. Ásványvizes műanyag flakonokkal bőven el voltam látva, sörös üvegekkel is, előadás utáni nyugtatónak!

A műanyag flakon élete!

Szokásom szerint összenyomkodtam magyar Nemzeti gyakorlatnak megfelelően a műanyag flakonokat és kidobtam egy kukába. Igaz, nem láttam olyan kukát, amiben lett volna előzőleg legalább egy műanyag flakon, de a nemzeti hagyományok, magyar nemzeti gyakorlatunk kényszerítettek, én kidobtam. Mint otthon!

Reggel jött a takarító, és méltatlankodóan közölte, náluk (vendégházban) rend van, a műanyag flakonokat vissza kell vinni az EDEKA üzlet által működtetett automatába. Elnézést mondom, úgy lesz, otthon kidobják a szelektív tartályba és elviszik valahová.

Rendben. Egy láda flakont, másfél litereset és ugyanannyi kisebbet elvittem az automatába. Benyomkodtam a lyukon egyenként, negyven darabot.

Nyomd meg a zöld gombot, írja a gép. Megnyomom és hull ki belőle 10, azaz tíz euró!

Az Orbán kormány szerint Németország elesett már, ami olyasmit jelent „tolvajnyelven”, hogy tönkrement.

Számoltam: tíz euró az nagyjából 3200 forint.

Budapesten és vidéki városokban vajon hány ezer vagy százezer eurót gyűjt össze valaki a szelektív műanyagokból, amit először vízzel megtöltve kifizettetnek velünk vásárláskor, majd valakiknek mi összegyűjtjük és eladják darabonként 25 centért!

Sőt, még az elszállítási díjat is velünk fizettetik meg! Ügyes trükk, hatalmas haszon valakiknek!

Maradjunk annyiban, hogy ebben az „elesett” Németországban, bármilyen sok bajjal küszködnek ők is, valamennyire a tisztesség a kereskedelem és az állam részéről megmaradt. Erkölcs is működik. Hozzánk képest nagyon jól!

Amit egyszer kifizettem göngyöleget, visszaadják érte a pénzt. Még így is jól jár az ipar, a társadalom az újrahasznosításával.

De ez már kormányzati szemléletet, tisztességet igényel az emberekkel és a természeti környezettel szemben egyaránt.

Ezért is lehet, hogy Orbánnak és cimboráinak ez az EU ellenség? Nem tökéletesek, de tisztességesebbek!


 

h i r d e t é s