h i r d e t é s

Szemtanúk vallottak arról, mi történt Koltai Györggyel Jemenben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szemtanúk vallottak arról, mi történt Koltai Györggyel Jemenben

2021. május 12. - 06:00

 

Ami egy honfitársunkkal történt Jemenben, arra nincsenek szavak, a magyar külügy elkezdte vizsgálni a beszámolók igazságtartalmát.

Koltai György halálának körülményeiről egy emberi jogi szervezet derített ki részleteket - Fotó: Twitter

Megrázó, felkavaró tartalom, csak erős idegzetű olvasó kattintson!
Az alábbi cikket 18 éven aluliaknak nem ajánljuk!

Szűk egy évvel ezelőtt, 2020. május 19-én halt meg a Jemenben megkínzott Koltai György, aki miután áttért a muszlim hitre, felvette az Abdul Hakim Faris nevet, erről számolt be a genfi székhelyű, főleg közel-keleti ügyekkel foglalkozó SAM emberi jogi szervezet.

Blikk által kiszúrt közleményben több szemtanú is megszólalt. A magyar férfit a Jemen déli részén fekvő Aden városában tartóztatták le a biztonsági erők egy hotelben, miután megérkezett oda Magyarországról.

Ezt követően két-három hónapon át tartották fogva egy titkos börtönben. Azt nem tudni, mit akartak tőle, de borzalmas kínzásoknak vetették alá: botokkal verték, huzalokkal kínozták, több foga kiesett a sorozatos ütések erejétől.

Bármennyire is kegyetlen volt, Koltai nem a kínzásba halt bele. A szívével adódtak problémák, majd elkapta a koronavírust. Őrei és vallatói állítólag teljesen magára hagyták, orvosi segítség nélkül kellett megküzdeni a fertőzéssel, de elvesztette a harcot.

A tanúvallomások szerint halála előtt Koltai György olyan súlyos állapotba került, hogy vér kezdett folyni testnyílásaiból. A rabtársak hiába kértek orvosi segítséget, az őrök csak annyit feleltek, "majd csak akkor hívjatok hozzá, ha meghalt."

Miután ez bekövetkezett, Koltai holttestét kivitték a cellából, és feltehetően eltemették valahol.

Kimo, vagyis Koltai György a Parázsló Hamvak nevű zenekar alapító tagja volt, az Index úgy tudja, hogy népzenét ment gyűjteni Jemenbe, ahol az állampolgárságot is megkapta. Hangmérnökként és zenészként dolgozott a 2014-ben kitört polgárháború előtt az országban. A lázadók 2016-ban börtönbe zárták, két év múlva szabadult, ekkor tért vissza Magyarországra, ahonnan 2019-ben utazott újra Jemenbe.

A Külügyminisztérium a 24.hu megkeresésére azt közölte, nem érkezett hozzájuk jelzés az üggyel kapcsolatban, de vizsgálják az állítások igazságtartalmát. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s