h i r d e t é s

Szolnoki ellenzék: Nem államosítani, hanem támogatni kellene a városi közműcéget

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Szolnoki ellenzék: Nem államosítani, hanem támogatni kellene a városi közműcéget

2023. január 27. - 16:11

Sajtótájékoztatót tartott a Szolnoki Többség, a város valamennyi ellenzéki politikusait tömörítő szövetség, a település immár saját tulajdonában lévő Víz-és Csatornaművek Koncessziós Zrt. (továbbiakban: VCSM Zrt.) állami kézbe történő átadásának lehetőségéről.

dr. Füle István, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője elmondta, hogy a város egy stratégiai döntés előtt áll, hiszen egyrészt a helyi vízellátás biztosításáról szól a lehetséges döntés, másrészt pedig egy rendkívül nagy, milliárdos nagyságrendű vagyonelemről van szó.

Kiemelte, hogy a VCSM Zrt. 2023-as üzleti terve egy 1.8 milliárd forintos veszteséget prognosztizál, melyet valamilyen formában finanszírozni kell. A közszolgáltatások egy díjplafonnal rendelkeznek, amely nem teszi lehetővé számukra az áremelést. A költségeik növekedését nem tudják áthárítani, ezért már eddig is csak jelentős veszteséggel tudtak működni és az állam ezeket a veszteségeket nem kompenzálta. Ennek hiányát a szolnokiak elsősorban a nyári időszakokban látják, amikor a városban egymást érik a csőtörések. A fejlesztésekre nincs és nem volt pénze a VCSM Zrt-nek, hiszen ezeket a kompenzációkat nem kapta meg a cég. A város a tavaly decemberi közgyűlésén döntött arról, hogy átveszi a vállalatot, mert a tavalyi évi áremelkedések miatt már nem tudta finanszírozni a költségeit.

A képviselő kiemelte, hogy a legfontosabb kérdés, hogy átadják-e az államnak ezt a vagyont és ezzel együtt ennek üzemeltetését is.

A politikus elmondta, hogy a csütörtök reggeli közgyűlést megelőző napon, szerdán dél körül látták először az indítványt, így a tegnapi közgyűlést megelőzően a javaslatára végül a városvezetés levette napirendről az előterjesztést, hiszen, ahogy fogalmazott, az utolsó pillanatban került a képviselők elé az anyag, így alapos és jól átgondolt döntést ezzel kapcsolatban nem lehetett hozni.

Szerinte a legjobb megoldás az lenne, ha a város tulajdonában maradna a közműcég és az állam negyedévente támogatná a megfelelő összeggel, hiszen ezt a pénzt mindenképpen ki kellene fizesse, de így, ezzel a megoldással önkormányzati tulajdonban maradna a vagyon.

Tóth Áron, az LMP helyi politikusa hozzátette, hogy több város is szavazott már ezen koncepcióról, akik nem adták át cégeiket az államnak. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ellenzéki vezetésű Szombathely és Érd, valamint még a kormánypárti irányítású Debrecen sem kívánt élni ezzel a lehetőséggel. Szerinte a helyi lakosok és vezetők tudják a legpontosabban, hogy helyben mire van szükség. Aláhúzta, hogy több mint 3000 milliárd forint hiányzik országosan a víziközművek fejlesztését célzó rendszerből.

Az LMP elképzelése szerint az évenkénti pár milliárdos -e célt szolgáló költségvetést évente legalább 100 milliárd forintra kellene növelni és így például Szolnokon is megoldható lenne az esővíz és a csatornahálózat szétválasztása, vagy végre megelőzhető lenne, hogy a szolnoki Meder utcát elöntse a víz, avagy, amikor a Pozsonyi úti aluljáró telik meg vízzel.

Fontosnak tartja, hogy az önkormányzatoktól nem szabad elvenni a tulajdonukat, valamint nem látnak garanciát arra sem, hogy egy esetleges átadásánál milyen javulást lehetne elérni a szolgáltatásban és jutna-e többletforrás a fejlesztésekre.  

A döntést várhatóan a következő heti rendkívüli közgyűlésen hozzák meg a képviselők.